Gepubliceerd: 28 januari 2022
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36018-3.html
ID: 36018-3

Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 januari 2022

Graag vraag ik uw aandacht voor de verlenging van de regeling Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen (SUVIS) die door BZK beschikbaar wordt gesteld. Deze is in werking getreden op 1 januari 2021. De regeling is gericht op het op orde krijgen van het binnenklimaat in schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs in verband met de uitbraak van Covid-19. Verder wordt hiermee de bouw- en installatiebranche gestimuleerd. De tweede tranche van de SUVIS-regeling zou aanvankelijk op 31 januari 2022 sluiten, maar omdat het budget nog niet volledig is benut en de aanvragen nog binnenkomen, zal de looptijd met drie maanden worden verlengd. Hierover is uw Kamer op 14 januari geïnformeerd in de Kamerbrief «Stand van zakenbrief Covid-19» (Kamerstuk 25 295, nr. 1717). Schoolbesturen kunnen daardoor via hun gemeente nog tot en met 30 april 2022 via deze regeling ventilatiesubsidie aanvragen bij RVO.

Aanvankelijk is in totaal € 100 mln. op de begroting van BZK beschikbaar gesteld voor 2021. Deze is volledig uitgeput. Naar aanleiding van de motie van de Tweede Kamerleden Westerveld en Kuiken van 14 juli 2021 (Kamerstuk 25 295, nr. 1368) is er aanvullend € 100 mln. beschikbaar gesteld. Er is in eerste instantie gekozen voor een kasritme van € 85 mln. in 2021 en € 15 mln. in 2022. Dit is gebaseerd op het verwachte aantal aanvragen voor de SUVIS-regeling op basis van de inventarisatie van het Landelijk Coördinatiecentrum Ventilatie in Scholen (LCVS) en de ervaringen met de openstelling van de eerste tranche van de SUVIS-regeling.

Aangezien de regering is verzocht urgentie te betrachten in het oplossen van ventilatieproblemen bij scholen, is het belangrijk dat het budget van 2021 dat nog niet volledig is uitgeput, in 2022 beschikbaar blijft. Het gaat hierbij om circa € 58,4 mln.

Budgettaire gevolgen

De budgettaire verwerking wordt in een incidentele suppletoire begrotingswet aan u voorgelegd. Normaliter wordt beleid pas in uitvoering genomen nadat de Staten-Generaal de begrotingswet heeft geautoriseerd. Het kabinet voelt de urgentie om de aanpak van het ventilatieprobleem op scholen voort te zetten. Daartoe wordt de regeling met drie maanden verlengd om in 2021 niet bestede middelen beschikbaar te houden voor scholen. Aangezien de regeling verlengd moet worden voor 31 januari, acht het kabinet het wenselijk en in het belang van het Rijk om – vooruitlopend op formele autorisatie door beide Kamers – de middelen beschikbaar te maken in 2022. Met het voorgaande wordt gehandeld conform artikel 2.27, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016.

Mede namens de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot