Gepubliceerd: 23 maart 2022
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35995-3.html
ID: 35995-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 23 maart 2022

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 10 februari 2022 voorgelegd aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Bij brief van 22 maart 2022 zijn ze door de Minister van Economische Zaken en Klimaat beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Agnes Mulder

De griffier van de commissie, Nava

1

Wat is de stand van zaken met betrekking tot toekenning van budget voor de Tijdelijke regeling continuïteit bruine vloot?

Antwoord

De Tijdelijke subsidieregeling continuïteit bruine vloot is op 29 juni 2021 opengesteld en op 24 augustus 2021 gesloten. Deze regeling was bedoeld om eigenaren van traditionele zeilschepen (50 jaar en ouder), aanvullend op het generieke steun- en herstelpakket, te ondersteunen in het onderhoud en herstel van deze schepen. Alle aanvragen zijn inmiddels afgehandeld en € 7,2 miljoen is toegekend aan 224 ondernemers.

Uw Kamer is hierover op 17 december 2021 geïnformeerd (Kamerstuk 35 420, nr. 457) geïnformeerd. Op dit moment is de afdeling Juridische Zaken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bezig om de 52 bezwaren te behandelen. De helft is inmiddels afgehandeld en de andere helft volgt de komende maanden.

2

Is de veronderstelling juist dat een (groot) deel van de afgewezen aanvragen voor de Tijdelijke regeling continuïteit bruine vloot eigenaren van schepen jonger dan vijftig jaar betreft die wel onderdeel zijn van de chartervloot/bruine vloot?

Antwoord

De belangrijkste reden voor afwijzing is dat de aanvrager niet voldoet aan de eis van 30% omzetverlies. Daarnaast zijn aanvragen afgewezen omdat de aanvrager geen eigenaar van het schip is of omdat het schip jonger is dan 50 jaar.

3

Zijn er mogelijkheden om het resterende budget voor de Tijdelijke regeling continuïteit bruine vloot in te zetten voor ondernemers in de chartervloot/bruine vloot met schepen jonger dan vijftig jaar die evenzeer getroffen zijn door de Corona crisis?

Antwoord

Vanuit de Tijdelijke subsidieregeling continuïteit bruine vloot is € 7,2 miljoen toegekend. Dit bedrag is minder dan vooraf begroot. De niet gebruikte middelen vloeien zoals gebruikelijk bij coronasteun terug naar de algemene middelen.

Ondernemers die eigenaar zijn van een ander type commercieel geëxploiteerd schip, zoals een schip dat minder dan 50 jaar oud is of een schip zonder zeil, kunnen gebruik maken van het generieke steun- en herstelpakket, waaronder de TVL-regeling. Deze regeling is verlengd tot en met het eerste kwartaal van 2022.

4

Wanneer gaat de regeling «Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen» (ATE) open?

Antwoord

Nadat de ATE eind februari door de Europese Commissie is goedgekeurd is de regeling op 28 februari opengesteld.

5

Kan worden nagegaan hoeveel kredieten Qredits vanaf het begin van de coronacrisis tot heden zijn verstrekt?

Antwoord

In totaal heeft Qredits in 2020 4.988 kredieten verstrekt, met een omvang van € 99,5 miljoen. In 2021 heeft Qredits circa 4.150 kredieten verstrekt met een omvang van € 85,9 miljoen.

Ten aanzien van corona-overbruggingskredieten heeft Qredits sinds de start van de coronacrisis 2.918 kredieten verstrekt met een totale waarde van € 42,9 miljoen.

6

Wanneer gaat de regeling «Tegemoetkoming omzetderving Limburg» open?

Antwoord

Op dit moment ben ik bezig met het uitwerken van een omzetdervingsregeling zoals ook in de Kamerbief van 17 december 2021 (Kamerstuk 32 698, nr. 63) is aangekondigd. De door het lid Graus ingediende en aangenomen motie zal hierin worden verwerkt. Ik heb hierover contact met de provincie Limburg en verwacht binnenkort meer informatie te kunnen delen met de Kamer over hoe we de getroffen ondernemers gaan helpen.