Kamerstuk 35927-5

Amendement van de leden Beckerman en Alkaya over het afschaffen van de VPB voor DAEB activiteiten van toegelaten instellingen

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2022)

Gepubliceerd: 22 september 2021
Indiener(s): Sandra Beckerman , Mahir Alkaya
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35927-5.html
ID: 35927-5
Wijzigingen: 35927-31

Nr. 5 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BECKERMAN EN ALKAYA

Ontvangen 22 september 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel IX wordt voor onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

Aan het slot van artikel 7, tweede lid, wordt ingevoegd «, met dien verstande dat voor verenigingen en stichtingen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder d, het belastbare bedrag de in een jaar genoten belastbare winst uit andere activiteiten dan diensten van algemeen economisch belang als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Woningwet is verminderd met de op de voet van Hoofdstuk IV te verrekenen verliezen.»

II

In artikel IX wordt na onderdeel H een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ha

In artikel 22 komt de tabel te luiden:

Bij een belastbaar bedrag of een belastbaar Nederlands bedrag van meer dan

maar niet meer dan

bedraagt de belasting het in kolom III vermelde bedrag, vermeerderd met het bedrag dat wordt berekend door het in kolom IV vermelde percentage te nemen van het gedeelte van het belastbare bedrag, of het gedeelte van het belastbare Nederlandse bedrag, dat het in kolom I vermelde bedrag te boven gaat

I

II

III

IV

€ 245.000

15%

€ 245.000

€ 36.750

26,3%

Toelichting

Woningcorporaties betalen sinds 2008 vennootschapsbelasting. Ook over hun niet winstgevende activiteiten die zich richten op volkshuisvestelijke en maatschappelijke doelstellingen. Een zeer krappe woningmarkt kan ten dele worden opgelost door de belastingdruk van woningcorporaties te verlagen. Deze maatregel voorziet in de afschaffing van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties over hun Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB) bezit. Hierdoor ontstaat er ruimte om extra sociale huurwoningen te bouwen, de woningvoorraad te verduurzamen en te onderhouden en de huren te matigen.

Het afschaffen van de vennootschapsbelasting kost 800 miljoen euro. De dekking hiervoor wordt gevonden door het verhogen van de tweede schijf van de vennootschapsbelasting. De maatregel geldt voor het volledige DAEB bezit van woningcorporaties. Over het niet-DAEB gedeelte betalen zij wel vennootschapsbelasting.

Beckerman Alkaya