Kamerstuk 35925-XIII-14

Amendement van de leden Erkens en Dassen over een kennis- en innovatieprogramma op het gebied van nucleaire technologie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 4 november 2021
Indiener(s): Silvio Erkens (VVD), Laurens Dassen (Volt)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-XIII-14.html
ID: 35925-XIII-14

76,0 %
24,0 %

FVD

Fractie Den Haan

SGP

BBB

VVD

PVV

JA21

PvdA

PvdD

D66

GL

BIJ1

CDA

CU

Groep Van Haga

Omtzigt

Volt

SP

DENK


Nr. 14 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ERKENS EN DASSEN

Ontvangen 4 november 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Nederland heeft decennialang een unieke kennispositie gehad op het gebied van nucleaire technologie. Deze kennis zit op het gebied van de energietransitie, afvalverwerking, stralingsmonitoring, medisch isotopen en op andere onderwerpen. De laatste jaren is de innovatie- en kennisinfrastructuur op het gebied van nucleaire technologie afgenomen. Dit is onwenselijk gezien het blijvende belang van deze innovatie en kennis, voor de energietransitie als ook voor andere doeleinden. Daarom is het noodzakelijk een kennis- en innovatieprogramma op te zetten om onze kennis en innovatie op het gebied van nucleaire technologie te versterken waar nodig.

Hiertoe wordt eenmalig een bedrag vrijgemaakt van € 5 miljoen. De dekking voor dit amendement wordt gevonden in de € 186 miljoen die bij de Miljoenennota is vrijgemaakt voor Klimaatmaatregelen, maar die nog op de Aanvullende Post van de Rijksbegroting staat.

Erkens Dassen