Kamerstuk 35925-XIII-11

Extra investeringen in klimaatmaatregelen bovenop het bestaande klimaatbeleid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 28 oktober 2021
Indiener(s): Stef Blok (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-XIII-11.html
ID: 35925-XIII-11

Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 oktober 2021

Bijgevoegd ontvangt u een nota van wijziging op de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022 (Kamerstuk 35 925 XIII, nr. 12).

In deze nota van wijziging worden mutaties voorgesteld die betrekking hebben op het actualiseren van het budget voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het jaar 2022 en het budget voor 2022 voor de subsidieregeling Vaste Lasten voor onder andere Nachtsluiting (VLN). Verder is de toekenning van het project Nationaal onderwijslab uit het Nationaal Groeifonds omgezet van voorwaardelijk naar onvoorwaardelijk en wordt in deze nota van wijziging het budget hiervoor overgeheveld naar de EZK-begroting.

Daarnaast investeert het kabinet, zoals aangegeven in de Miljoenennota (Kamerstuk 35 925, nrs. 1 en 2), in totaal ruim € 6,8 miljard extra in klimaatmaatregelen, bovenop het bestaande klimaatbeleid. Een deel van deze middelen voor een deel van de maatregelen wordt via deze nota van wijziging overgeheveld naar de EZK-begroting. Zo wordt een verhoging voorgesteld van het plafond van de SDE++ in 2022, deze wordt gefinancierd uit de algemene middelen zodat er geen lastenverzwaring via de energierekening plaatsvindt. Verder wordt er een structurele verhoging voorgesteld voor de handhaving van de energiebesparingsplicht voor ongeveer 90.000 bedrijfsvestigingen en de verbreding van deze plicht voor ETS-bedrijven. Binnen de ISDE wordt een verhoging van het budget voor hybride warmtepompen voorgesteld en een verhoging van het tarief voor isolatiemaatregelen. De bestedingsplannen die aan deze maatregelen ten grondslag liggen worden separaat aan uw Kamer verzonden.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok