Kamerstuk 35925-XII-5

Constructieve veiligheid vuurtoren Den Helder

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 21 september 2021
Indiener(s): Barbara Visser (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-XII-5.html
ID: 35925-XII-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 september 2021

Een recente inspectie van de vuurtoren Kijkduin, in de volksmond Lange Jaap, in Den Helder heeft uitgewezen, dat er grotere scheuren zijn ontstaan in de wanden. Kleinere scheuren waren al bekend in de toren, echter waren deze niet van zodanige aard dat er per direct actie op moest worden genomen. De conclusie is dat er op dit moment niet ingestaan kan worden voor de constructieve veiligheid van de toren. Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld.

Hiertoe worden in een straal van 70 meter weg en weilanden per direct afgesloten. De vuurtoren was reeds gesloten voor publiek en ook niet bemenst. Er bevindt zich wel een walradar voor de scheepvaart op de vuurtoren. De inspectie is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau en door specialisten van Rijkswaterstaat, TNO en het ingenieursbureau Rotterdam is de conclusie getrokken er sprake is van een onveilige situatie.

Er zullen verdere onderzoeken plaatsvinden om te berekenen wat de scheuren betekenen voor de constructie. Ook wordt onderzocht welke opties er zijn om de toren te stutten. Op dit moment werken de systemen die zich bevinden in de vuurtoren (zoals het walradarsysteem voor de scheepvaart). Wel worden fall-back-opties uitgewerkt voor het geval er storingen optreden. De stakeholders zijn inmiddels geïnformeerd dat de vuurtoren niet toegankelijk is tot nader order.

De betrokken partijen waaronder de veiligheidsregio en de perceeleigenaren zijn geïnformeerd over de situatie en er vindt overleg plaats met de gemeente Den Helder, als bevoegd gezag, over de afsluiting van de weg en de omgeving.

De vuurtoren Lange Jaap dateert uit 1877. RWS beheert meerdere oude vuurtorens, deze zullen extra onderzocht worden om te bezien of dit probleem bij meerdere vuurtorens speelt.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, B. Visser