Kamerstuk 35925-VIII-26

Amendement van het lid De Hoop over middelen voor het dichten van de loonkloof tussen vso en vo

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 15 november 2021
Indiener(s): Habtamu de Hoop (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-VIII-26.html
ID: 35925-VIII-26

Nr. 26 AMENDEMENT VAN HET LID DE HOOP

Ontvangen 15 november 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 1 Primair onderwijs van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 60.500 (x € 1.000).

Toelichting

Leraren in het voortgezet speciaal onderwijs bieden in de eerste plaats voortgezet onderwijs. Toch worden zij niet gelijkwaardig financieel gewaardeerd als leraren in het voortgezet onderwijs. Daarom zou het eerlijker zijn als zij onder de cao voortgezet onderwijs zouden vallen, gezien het feit dat de werkdruk in het speciaal onderwijs zeker niet lager is dan in het regulier onderwijs. Tevens bestaat in het voortgezet speciaal onderwijs een nog groter lerarentekort dan in andere vormen van onderwijs. Lerarentekorten zijn grotendeels te wijten aan achterblijvende salarissen, zo bleek recent uit onderzoek van OESO. Dit amendement beoogt structureel € 60,5 miljoen te investeren om gelijkwaardige financiële waardering voor leraren in het voortgezet speciaal onderwijs mogelijk te maken, gedekt uit het op het Belastingplan 2022 ingediende amendement tot verhoging van de bankenbelasting, de VpB en het WML.

De Hoop