Kamerstuk 35925-VI-4

Werkprogramma 2022 Inspectie Justitie en Veiligheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 20 september 2021
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-VI-4.html
ID: 35925-VI-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 september 2021

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, het Werkprogramma 2022 van de Inspectie Justitie en Veiligheid (hierna: de Inspectie) aan1.

Het beleidsterrein justitie en veiligheid is breed en kent een veelheid aan onderwerpen. De Inspectie houdt toezicht op de kwaliteit van de taakuitvoering van organisaties werkzaam op dit beleidsterrein. Toezicht kan duidelijk maken waar risico’s liggen in de taakuitvoering, waar het goed gaat en waar het beter kan. Met het toezicht wil de Inspectie organisaties in het justitie en veiligheidsdomein helpen hun taken beter uit te voeren. Vanuit haar motto: «Toezicht, omdat rechtvaardigheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn».

In haar toezicht focust de Inspectie op de vier doelen uit haar Meerjarenperspectief 2021–2024:

  • het stimuleren van veerkracht en weerbaarheid van organisaties;

  • het bevorderen van hun lerend vermogen;

  • het bevorderen van effectieve ketens en netwerken;

  • het scherp houden van organisaties op het burgerperspectief (wat heeft een burger aan hun werk).

Werkprogramma 2022

In het Werkprogramma licht de Inspectie toe waar zij het komende jaar toezicht wil inzetten. De Inspectie is continu op zoek naar effectieve interventies. Indien in regulier toezicht signalen naar voren komen die vragen om een nadere analyse worden die (verder) onderzocht (verdiepend toezicht). Indien de Inspectie ziet dat een organisatie niet in control is, dan is het toezicht nog intensiever, bijvoorbeeld door de voortgang van verbetermaatregelen nauwgezet te volgen.

Regulier toezicht

In 2022 verdiept de Inspectie het reguliere toezicht op organisaties in het justitie en veiligheidsdomein. De Inspectie wil hiermee nog beter zicht krijgen op de dagelijkse uitvoering van hun taken door gesprekken, bezoeken en door het verzamelen van data. Zo kan de Inspectie trends signaleren en handvatten aanreiken.

Verdiepend en intensief toezicht

Naast regulier toezicht houdt de Inspectie JenV ook verdiepend en intensief toezicht. De coronacrisis laat zien hoe belangrijk veerkracht van organisaties is. Daarom kijkt de Inspectie bij haar verdiepend toezicht bijvoorbeeld hoe crisisorganisaties met elkaar afstemmen als het gaat om voorbereiding op mogelijke crises. Bij migratie-organisaties wordt gekeken of er voldoende aandacht is voor het toepassen van de menselijke maat, ondanks de druk die er op hen staat.

Daarnaast gaat de Inspectie bij diverse organisaties na wat is gedaan met aanbevelingen uit eerdere inspectieonderzoeken. Dit betreft bijvoorbeeld de bejegening van zedenslachtoffers en de aanpak van stalking.

Bij intensief toezicht, gaat de Inspectie over van stimuleren naar interveniëren. De Inspectie vraagt dan bijvoorbeeld tussentijdse rapportages over verbeteringen.

Overkoepelende thema’s

De Inspectie ziet een aantal ontwikkelingen of thema’s, die in 2022 nader en vanuit verschillende invalshoeken worden verkend. Het betreft de thema’s ondermijning en jeugdcriminaliteit.

Ontwikkelingen in het toezicht

Het komend jaar gaat de Inspectie in het kader van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen toezien op deelnemende wiettelers en coffeeshops. Ook gaat de Inspectie toezien op incassobureaus. De Inspectie ziet er straks op toe dat geregistreerde incassobureaus voldoen aan diverse kwaliteitseisen. Het zijn voor de Inspectie nieuwe taken, daarom investeert zij in de voorbereiding op het toezicht en handhaving van beide wetten.

Het werkprogramma bevat de hoofdlijnen van het toezicht in 2022 en verder. De Inspectie kan naar aanleiding van de actualiteit of een risico-inschatting prioriteiten bepalen. Dit kan leiden tot een bijstelling van de programmering gedurende het jaar. Uw Kamer wordt op de gebruikelijke wijze via het jaarverslag 2022 geïnformeerd over de resultaten van de inzet van de Inspectie JenV.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus