Kamerstuk 35925-B-17

Decembercirculaires 2021 gemeentefonds en provinciefonds

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 14 december 2021
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-B-17.html
ID: 35925-B-17

Nr. 17 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2021

Hierbij zend ik u, mede namens de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, de decembercirculaires gemeentefonds en provinciefonds 2021 ter informatie1. De circulaires zijn op www.rijksoverheid.nl geplaatst.

De decembercirculaires 2021 geven een actueel beeld over de gemeentefonds- en de provinciefondsuitkeringen voor 2021 en verder. De mutaties zijn gebaseerd op de Najaarsnota 2021 van het Rijk en de Eerste, Tweede en Derde nota van wijziging op de ontwerpbegroting 2022 van het gemeentefonds.

De circulaires bevatten informatie over de verdeling van diverse aanvullende maatregelen ter compensatie van de financiële gevolgen van de coronacrisis voor medeoverheden. Daarnaast bevat de circulaire gemeentefonds informatie over de verdeling van de € 150 miljoen per jaar die het kabinet in reactie op het rapport Ongekend onrecht2 van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag tot en met 2027 beschikbaar heeft gesteld voor het verbeteren van dienstverlening van gemeenten voor alle mensen.

In het algemeen geldt voor de informatie uit de circulaires het voorbehoud van parlementaire besluitvorming. Dat geldt dit jaar uiteraard ook.

Mede namens de Staatssecretaris van Financiën, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren