Kamerstuk 35915-29

Gewijzigd amendement van de leden Kathmann en Maatoug ter vervanging van nr. 23 over het wijzigen van de ingangsdatum van de wettelijke schuldsaneringsregeling

Dossier: Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

Gepubliceerd: 18 januari 2023
Indiener(s): Senna Maatoug (GL), Barbara Kathmann (PvdA)
Onderwerpen: burgerlijk recht organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35915-29.html
ID: 35915-29
Origineel: 35915-23

94,7 %
4,0 %

Omtzigt

CDA

D66

SGP

Volt

FVD

SP

VVD

GL

Groep Van Haga

JA21

Fractie Den Haan

DENK

BIJ1

BBB

PvdA

PVV

PvdD

CU


Nr. 29 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN KATHMANN EN MAATOUG TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 231

Ontvangen 18 januari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst worden een aanhef en een onderdeelsaanduiding ingevoegd, luidende:

De Faillissementswet wordt als volgt gewijzigd:

A

2. In onderdeel A (nieuw) vervalt «van de Faillissementswet».

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

B

In artikel 349a, eerste lid, wordt na «die dag daaronder begrepen» ingevoegd «, dan wel van de dag waarop de eerste aflossing is gedaan in het kader van de buitengerechtelijke schuldregeling als bedoeld in artikel 285, eerste lid, onder f, indien die dag eerder is gelegen».

Toelichting

Een schuldhulpverleningstraject kan vaak jaren duren. Hierdoor verkeren mensen in de schulden vaak jarenlang in de onzekerheid. Het is daarom van het allergrootste belang dat het schuldhulpverleningstraject wordt verkort.

Dit amendement regelt dat de termijn van de schuldsaneringsregeling begint op het moment dat een gemeente (of andere bevoegde instelling) de buitengerechtelijke schuldregeling is gestart. Immers mensen met problematische schulden kloppen als eerste bij de gemeente aan, waarna de schuldhulpverlening, vaak via een minnelijk traject, wordt gestart.

Vanaf de start van de schuldregeling wordt de aflossingscapaciteit vastgesteld. Echter het kan voorkomen dat het minnelijke traject mislukt, bijvoorbeeld omdat de schuldeisers niet akkoord gaan met het voorstel. Dan kan de Wsnp uitkomst bieden. Op dit moment is het zo geregeld dat de aflosperiode in de Wsnp pas vanaf het moment dat de rechter uitspraak doet. Dit terwijl mensen met problematische schulden dan soms al vele maanden tot zelfs ruim een jaar aan het aflossen zijn. Deze extra aflossingen hebben geen effect op het bedrag of de duur van de schuldsaneringsregeling die de rechter uitspreekt. De indiener is van mening dat dit ongewenst is en om die reden regelt dit amendement dat de termijn van de schuldsaneringsregeling start vanaf het moment dat de eerste aflossing is gedaan in het kader van de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Kathmann Maatoug