Kamerstuk 35900-8

Amendement van het lid Bisschop over het schrappen van de grondslag om een rechtspersoon voor het informeren van het kennisveld over EU onderzoeks- en wetenschapsbeleid aan te kunnen wijzen

Dossier: Wijziging van de Wet subsidiƫring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten 2013 in verband met de toebedeling van wettelijke taken op het gebied van internationalisering binnen het onderwijs (Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs)

Gepubliceerd: 7 februari 2022
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35900-8.html
ID: 35900-8
Wijzigingen: 35900-10

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

Ontvangen 7 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, onderdeel 2, wordt «, 3a of 3b» vervangen door «of 3a».

II

In artikel I, onderdeel B, wordt in de aanhef «worden twee artikelen» vervangen door «wordt een artikel» en vervalt het voorgestelde artikel 3b.

III

In artikel I, onderdeel C, wordt «, artikel 3a en artikel 3b,» vervangen door «, en 3a,».

IV

In artikel I, onderdeel E, wordt in het voorgestelde artikel 5a, eerste lid, «de artikelen» vervangen door «artikel» en vervalt «en, indien hieraan toepassing is gegeven, 3b».

V

In artikel I, onderdeel F, onderdeel 1, vervalt «en artikel 3b».

VI

In artikel I, onderdeel G, vervalt in het voorgestelde onderdeel a van artikel 7, tweede lid, «en 3b».

VII

In artikel I, onderdeel H, vervalt in het voorgestelde derde lid van artikel 8 «en, indien hieraan toepassing is gegeven, artikel 3b» en wordt «of de beschikbare bedragen worden» vervangen door «wordt».

VIII

In artikel I, onderdeel I, wordt «3b» vervangen door «3a».

Toelichting

Ondergetekende is van mening dat het aanwijzen van een rechtspersoon voor het informeren van het kennisveld over het beleid van de Europese Unie inzake onderwijs en onderzoek niet tot de verantwoordelijkheid van de Minister behoort, zeker niet in een volwassen sector als het hoger onderwijs en onderzoek. Deze sector dient op eigen benen te kunnen staan en blijkt zelf de nodige voorzieningen te kunnen treffen. Het introduceren van een publieke taak ondermijnt de eigen verantwoordelijkheid en rekt de grenzen van de stelselverantwoordelijkheid verder op. De Raad van State pleit in zijn advies over de ministeriële verantwoordelijkheid juist voor een scherpere afbakening van de stelselverantwoordelijkheid (Kamerstukken II 2019/20, 35 300, nr. 78, bijlage). Dit amendement schrapt daarom de bevoegdheid een rechtspersoon te kunnen aanwijzen.

Bisschop