Gepubliceerd: 15 november 2021
Indiener(s): Farid Azarkan (DENK)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35894-3.html
ID: 35894-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 15 november 2021

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 4 november 2021 voorgelegd aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Bij brief van 12 november 2021 zijn ze door de Minister van Economische Zaken en Klimaat beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De fungerend voorzitter van de commissie, Azarkan

Adjunct-griffier van de commissie, Van Dijke

1

Worden ondernemers actief geïnformeerd over het programma Mentale steun ondernemers? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord

Jazeker, ondernemers worden actief geïnformeerd over het programma Emotie en Perspectief waarmee mentale steun aan ondernemers wordt gegeven. In dit programma werken de Kamer van Koophandel (KVK), Ondernemersklankbord (OKB) en VNO-NCW/MKB-NL samen. De (marketing)activiteiten worden op elkaar afgestemd. Zo is KVK op 4 oktober 2021 een gerichte marketingcampagne op de radio gestart. Verder wordt er bekendheid gegeven met gerichte content via andere kanalen zoals KVK.nl, social media en nieuwsbrieven van de verschillende partners. Ook zullen ondernemers worden bereikt en ondersteund via de hun vertrouwde kanalen van brancheverenigingen.

2

Hoe kunnen ondernemers een beroep doen op het programma Mentale steun? Moeten zijn een aanvraag indienen? Op welke wijze?

Antwoord

Ondernemers kunnen zich wenden tot het KVK-adviesteam voor informatie en advies. KVK heeft directe lijnen met OKB en VNO-NCW/MKB-NL waarheen kan worden doorverwezen als een uitgebreider of specifieker traject nodig is. OKB neemt contact op met deze ondernemers om ze te helpen met een klankbordtraject. Vervolgens vindt bij het bedrijf van de ondernemer (of bij de ondernemer thuis) een keukentafelgesprek plaats. Hierbij biedt de OKB-adviseur (=oud ondernemer + vrijwilliger) een luisterend oor en neemt daarmee de stress weg bij de ondernemer en daardoor ook bij zijn/haar gezin. Vervolgens helpt de OKB-adviseur de ondernemer met raad en daad om het bedrijf er weer bovenop te krijgen en soms ook om de bedrijfsactiviteiten af te bouwen. Ondernemers in zwaar weer kunnen zich ook via de OKB-website melden voor een gratis klankbordtraject van 6 maanden. Tevens kunnen ondernemers binnenkort gebruik maken van de levensvatbaarheidsscan (de Toekomstcheck) die wordt ontwikkeld door VNO-NCW/MKB-NL.

3

Hoeveel aanvragen voor het programma Mentale steun ondernemers zijn er tot nu toe ingediend door ondernemers?

Antwoord

Gelet op het feit dat de marketingcampagne op 4 oktober jl. is gestart, zijn hiervan nog geen cijfers beschikbaar. Wel zien we een verdubbeling van het aantal bezoekers op kvk.nl/zwaar-weer/. Het aantal telefonische hulpvragen zal worden gemonitord, evenals het gebruik van de ondersteuning die verder wordt gegeven in het programma Emotie en Perspectief. Hierover wordt periodiek gerapporteerd.

4

Hoe ziet het activiteitenprogramma van het programma Mentale steun ondernemers er uit voor het jaar 2022, gezien het feit dat het kabinet stelt dat het merendeel van de activiteiten in 2021 plaatsvindt, terwijl de looptijd van het programma grotendeels 2022 beslaat?

Antwoord

De uitvoering van het programma loopt door tot 30 juni 2022. De marketing inzet van KVK concentreert zich vooral op 2021. De overige inzet van KVK loopt door in 2022. De workshops van 113 Academy zullen doorlopen in 2022, evenals de klankbordtrajecten van OKB en de inspanningen vanuit VNO-NCW/MKB-NL.

5

Hoeveel aanvragen zijn er tot nu toe ingediend voor de Tijdelijke regeling subsidie evenementen COVID-19? Hoeveel aanvragen zijn hiervan al toegekend?

Antwoord

Sinds de inwerkingtreding van de garantieregeling op 1 juli 2021 zijn er 483 aanvragen gedaan door organisatoren. Hiervan zijn 243 aanvragen toegekend en 106 afgewezen. Van de toekenningen zijn 4 volledig vastgesteld en uitbetaald, voor 36 aanvragen zijn voorschotten uitbetaald. Van de toekenningen zijn inmiddels 24 aanvragen ingetrokken omdat er geen evenementenverbod gold ten tijde van het evenement.

Naar aanleiding van de verscherpte maatregelen op 9 juli jl. is aangekondigd de garantieregeling te verruimen tot 25 september jl. De Europese Commissie heeft deze verruiming inmiddels goedgekeurd, zodat de gewijzigde regeling op korte termijn kan worden gepubliceerd.

6

Is de uitvoering van de onlangs aangenomen motie-Aartsen (Kamerstuk 35 420, nr. 381) over duidelijkheid bieden aan de gemeenten over de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen reeds gestart en ligt deze uitvoering op schema om binnen een maand te zijn afgerond?

Antwoord

De motie-Aartsen is uitgevoerd, zoals uiteengezet in de brief aan uw Kamer op 1 november jl. met de naam Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). In deze brief is aangegeven dat het kabinet verwacht de regeling begin volgend jaar te kunnen openstellen.

7

Hoe wordt het programma Mentale steun ondernemers uitgevoerd? Waar kan een ondernemer met een hulpverzoek zich melden? Hoe wordt hier bekendheid aan gegeven?

Antwoord

Zie de antwoorden op vraag 1 en 2.

8

Hoe is de motie Amhaouch-Palland (Kamerstuk 35 669, nr. 20) over dynamische evenementenvergunningen uitgevoerd? Is deze motie voldoende met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten besproken om breed te worden toegepast? Zijn er voorbeelden van gemeentes waar dynamische evenementenvergunningen zijn afgegeven?

Antwoord

De uitvoering van genoemde motie is opgenomen in de Kamerbrief van 15 juni 2021 (Aanhangsel Handelingen II, 2020/21, nr. 3178).

Ja, de motie is voldoende besproken om breed te worden toegepast. Er is uitgebreid gesproken met de VNG, het Veiligheidsberaad en de coördinatoren van individuele Veiligheidsregio’s om een beeld te krijgen van de situatie en het belang te benadrukken van mogelijke versnelling van het proces van vergunningverlening.

Zoals in bovengenoemde Kamerbrief vermeld, is het verstrekken van evenementenvergunningen de verantwoordelijkheid van gemeenten. Ik heb derhalve niet de beschikking over voorbeelden.

9

Is de Minister het ermee eens dat mentale problemen meer aandacht verdienen, mede door het feit dat deze pas later optreden, na vervelende gebeurtenissen?

Antwoord

Met het programma Emotie en Perspectief wordt juist aandacht gegeven aan de mentale problemen die ondernemers als gevolg van de Covid-19 crisis ondervinden. De einddatum van het programma Emotie en Perspectief is inmiddels opgeschoven naar 30 juni 2022. Het programma start bij het beëindigen van de generieke steunpakketten en daarmee monitoren we de komende periode het welzijn van de ondernemers en staat het programma Emotie en Perspectief klaar voor ondernemers die mentale problemen ondervinden als gevolg van de Covid-19-crisis.

10

Kan de Minister uitleggen waarom er niet meer geld gaat naar mentale gezondheid, mede door het feit dat mentale gezondheid van essentieel belang is voor de burger?

Antwoord

Mentale gezondheid is van essentieel belang voor de burger. Vandaar dat het Kabinet naast de economische steunpakketten ook een maatschappelijk steunpakket heeft ontwikkeld dat zich richt op sociaal en mentaal welzijn en een gezonde leefstijl. Met de brief van 9 juli 2021 heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport veel vragen over dit maatschappelijk steunpakket beantwoord. Middels de motie van de leden Dik-Faber en Diertens van 1 februari 2021 is de regering verzocht de mogelijkheden en contouren van een mogelijk Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid te verkennen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een verkenning uitgevoerd bij veldpartijen, waaruit blijkt dat er bij alle veldpartijen grote urgentie wordt gevoeld voor een preventieve aanpak van de mentale gezondheid van de burger. Het Ministerie van VWS gaat daarom in samenspraak met veldpartijen verkennen wat de mogelijke ambitieniveaus van de aanpak van mentale gezondheid voor de burger zijn. Hierbij zal ook rekening worden gehouden met de financiële middelen die noodzakelijk zijn voor het realiseren van elk ambitieniveau. Het Ministerie van VWS zal de Kamer uiterlijk in maart 2022 informeren over de uitkomsten hiervan.