Gepubliceerd: 22 juni 2021
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35858-5.html
ID: 35858-5
Origineel: 35858-2

Nr. 5 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 23 juni 2021

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel E, komt te luiden:

E

Artikel 2:121c wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt onder vernummering van de onderdelen b tot en met h tot c tot en met i een onderdeel ingevoegd, luidende:

b. het factuuradres;

2. Het zevende lid komt te luiden:

7. Indien een beheerder als gevolg van de voorgenomen wijziging niet meer aan de ingevolge deze wet gestelde regels zou voldoen, deelt de Autoriteit Financiële Markten hem binnen vijftien werkdagen na ontvangst van de melding, bedoeld in het vijfde lid, mede dat de voorgenomen wijziging niet doorgevoerd kan worden. De Autoriteit Financiële Markten stelt de toezichthoudende instantie van de lidstaat waar de beheerder rechten van deelneming aanbiedt onverwijld hiervan in kennis.

3. In het achtste lid wordt «onverwijld» vervangen door «binnen een maand».

4. Aan artikel 2:121c wordt een lid toegevoegd, luidende:

10. In aanvulling op het eerste lid verstrekt een Nederlandse beheerder van een Europese langetermijnbeleggingsinstelling als bedoeld in verordening (EU) nr. 2015/760 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2015 betreffende Europese langetermijnbeleggingsinstellingen (PbEU 2015, L123) die het voornemen heeft rechten van deelneming aan te bieden aan niet-professionele beleggers in een andere lidstaat, informatie aan de Autoriteit Financiële Markten over de getroffen voorzieningen om de taken, bedoeld in artikel 43bis van de richtlijn beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen, te kunnen vervullen. Het tweede tot en met negende lid zijn van overeenkomstige toepassing.

B

Artikel I, onderdeel L, komt te luiden:

L

Aan artikel 4:19 wordt een lid toegevoegd, luidende:

4. Het eerste tot en met derde lid is niet van toepassing op een beheerder van een beleggingsinstelling en een beheerder van een icbe.

C

Artikel I, onderdeel P, onder 3, vervalt.

Toelichting

Deze nota van wijziging vult op twee punten de gegevens aan die een Nederlandse beheerder van een beleggingsinstelling aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet verstrekken wanneer de beheerder het voornemen heeft rechten van deelneming in een door hem beheerde beleggingsinstelling aan te bieden in een andere lidstaat en hiervan melding doet bij de AFM. Verder wordt een artikellid dat bij nader inzien al was afgedekt door de verordening grensoverschrijdende distributie van beleggingsinstellingen en icbe’s1 geschrapt. Hieronder worden deze wijzigingen nader toegelicht.

A

Artikel 2:121c, eerste en tiende lid, Wft verwerkt artikel 2, achtste lid, van de richtlijn grensoverschrijdende distributie van beleggingsinstellingen en icbe’s.2 Het betreft een aanpassing van bijlage IV (informatie die moet worden verstrekt, als verhandeling in andere lidstaten dan de lidstaat van herkomst van de abi-beheerder wordt gepland) van de richtlijn beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen.3 Artikel 2:121c, eerste lid, Wft bepaalt welke informatie een Nederlandse beheerder van een beleggingsinstelling die het voornemen heeft rechten van deelneming in een door hem beheerde Europese beleggingsinstelling aan te bieden aan professionele beleggers in een andere lidstaat dient te verstrekken aan de AFM. Hieraan wordt toegevoegd dat de beheerder het factuuradres aan de AFM dient te verstrekken (onderdeel b). Naar dit factuuradres kan de toezichthoudende instantie facturen en informatie over eventuele wettelijk vastgestelde vergoedingen of kosten versturen.

In artikel 2:121c, tiende lid, wordt opgenomen dat een beheerder van een Europese langetermijnbeleggingsinstelling die het voornemen heeft rechten van deelneming aan te bieden aan niet-professionele beleggers in een andere lidstaat, aan de AFM informatie dient te verstrekken over de getroffen voorzieningen om de taken als bedoeld in artikel 43bis van de richtlijn beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen te kunnen vervullen. Er dienen bijvoorbeeld voorzieningen aanwezig te zijn om de inschrijving-, inkoop- en terugbetalingsorders met betrekking tot rechten van deelneming in de beleggingsinstelling te verwerken en andere betalingen aan de deelnemers uit te voeren.

B en C

In het voorgestelde nieuwe vijfde lid van artikel 4:19 werd bepaald dat artikel 4 van de verordening grensoverschrijdende distributie van beleggingsinstellingen en icbe’s van overeenkomstige toepassing is op beheerders van beleggingsinstellingen die rechten van deelneming aanbieden aan niet-professionele beleggers in Nederland. In artikel 4, vijfde lid, van de verordening grensoverschrijdende distributie van beleggingsinstellingen en icbe’s is echter al bepaald dat artikel 4, tweede lid, van die verordening van overeenkomstige toepassing is op beheerders van beleggingsinstellingen die een prospectus dienen te publiceren of dienen te voldoen aan de regels omtrent essentiële beleggersinformatie zoals opgenomen in artikel 78 richtlijn instellingen voor collectieve belegging in effecten. Artikel 78 is geïmplementeerd in artikel 66a Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo). Ingevolge artikel 115bb, zesde lid, BGfo is artikel 66a BGfo van overeenkomstige toepassing op beheerders van een beleggingsinstelling die rechten van deelneming aanbieden aan niet-professionele beleggers in Nederland. Artikel 4, tweede lid, van de verordening is derhalve ook van toepassing op deze beheerders. Artikel 4:19, vijfde lid, is daarom overbodig en wordt geschrapt. Tevens wordt de beboetbaarstelling van het vijfde lid geschrapt.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra