Kamerstuk 35824-43

Gewijzigd amendement van de leden Van den Berg en Hijink ter vervanging van nr. 24 over een jaarlijkse verantwoordingsplicht aan het parlement over het gebruik van spoor 1

Dossier: Regels inzake het elektronisch delen en benaderen van gegevens tussen zorgverleners in aangewezen gegevensuitwisselingen (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg)

Gepubliceerd: 23 september 2022
Indiener(s): Maarten Hijink (SP), Joba van den Berg-Jansen (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35824-43.html
ID: 35824-43
Origineel: 35824-24

100,0 %
0,0 %

Groep Van Haga

SGP

DENK

BBB

PvdA

CDA

BIJ1

CU

GL

D66

PVV

Fractie Den Haan

Omtzigt

Volt

FVD

VVD

JA21

PvdD

SP


Nr. 43 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DEN BERG EN HIJINK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 24

Ontvangen 23 september 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 6.1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6.2 (rapportageverplichting)

Als aan een aangewezen gegevensuitwisseling geen eisen zijn gesteld als bedoeld in artikel 1.4, derde lid, onderdeel b, zendt Onze Minister jaarlijks aan de Staten-Generaal zijn bevindingen over de voortgang om deze eisen te gaan stellen.

Toelichting

Met het wetsvoorstel worden zorgaanbieders verplicht om bij gegevensuitwisseling dit in ieder geval elektronisch te doen. Daarbij wordt in het wetsvoorstel nu geregeld dat gegevensuitwisselingen kunnen worden aangewezen in «spoor 1», waardoor de uitwisseling in ieder geval elektronisch plaatsvindt, of in «spoor 2», waarbij volledige interoperabiliteit gerealiseerd wordt. In het geval van een spoor 1-aanwijzing is het voldoende om met het mailen van beveiligde pdf-bestanden te werken, zonder dat gegevens gestandaardiseerd tussen informatiesystemen worden uitgewisseld. De indieners vinden dit niet meer van deze tijd, en willen dat zorgaanbieders zo spoedig mogelijk verplicht worden om met systemen te gaan werken met volledige interoperabiliteit.

Met dit amendement wordt verduidelijkt dat spoor 1 als tijdelijk wordt bezien en parallel aan een spoor 1 – aanwijzing een traject in gang wordt gesteld om tot spoor 2 te komen. De Minister rapporteert over deze voortgang jaarlijks aan het parlement, zodat gecontroleerd kan worden of er inderdaad voldoende inspanning gepleegd wordt om te komen tot een spoor 2-aanwijzing. Hierbij wordt uitgegaan van het pas toe of leg uit principe.

Van den Berg Hijink