Gepubliceerd: 11 juni 2021
Indiener(s): Farid Azarkan (DENK)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35805-3.html
ID: 35805-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 11 juni 2021

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 27 mei 2021 voorgelegd aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Bij brief van 9 juni 2021 zijn ze door de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De fungerend voorzitter van de commissie, Azarkan

De griffier van de commissie, Nava

1

Wanneer worden de resultaten van de Fieldlabs Cafés verwacht?

Antwoord

De resultaten van de Fieldlabs Cafés zijn op 27 mei jl. gedeeld met uw Kamer (Kamerstuk 25 295, nr. 1162).

2

Kunt u nader ingaan op de verwachte kosten voor het Fieldlab Evenementen?

Antwoord

Het kabinet financiert het onderzoek, voor een totaalbedrag van € 3,711 miljoen. Hiervan is € 975.000 ingezet voor fase 1 en voor fase 2 is € 2,736 miljoen gereserveerd. Over fase 2 bent u op 6 april jl. per brief geïnformeerd (Kamerstuk 25 295, nr. 1178). Het onderzoek vindt plaats tijdens enkele evenementen. De kosten voor de evenementen zelf worden gedragen door de sector. De sector raamt de totale kosten hiervan op ca € 2,5 miljoen. Volledigheidshalve merk ik op dat de overheid ook bijdraagt aan de kosten van benodigde snel- en PCR-testen.

3

Door wie en op welke manier wordt het geld dat wordt vrijgemaakt voor Fieldlabs Cafés en Fieldlab Evenementen beheerd?

Antwoord

Voor het Fieldlab Evenementen wordt het geld beheerd door het Topconsortium Kennis en Innovatie Click (TKI Click). Dit maakt onderdeel uit van het governance model van de Topsector Creatieve Industrie. RVO zorgt daarbij voor de controle op het doelmatig en rechtmatig inzetten van de middelen.

Ook voor FieldLab Cafés financiert het kabinet enkel het onderzoek, in dit geval uitgevoerd door TNO. EZK heeft een langlopende subsidierelatie met TNO en EZK financiert TNO middels subsidie op basis van de TNO-wet. EZK zorgt voor controle op doelmatigheid en rechtmatigheid.

4

Wat is de benutting van de Voucherkredietfaciliteit tot dusver?

Antwoord

SGR heeft in het kader van de voucherkredietfaciliteit een leningsfaciliteit bij de Staat afgesloten van in totaal € 400 miljoen, waarvan op dit moment € 150 miljoen daadwerkelijk door de Staat aan SGR is verstrekt. Uit de voortgangsrapportage van SGR aan EZK van 8 juni jl. blijkt dat er inmiddels voor € 225 miljoen aan voucherkrediet door SGR aan reisorganisaties is toegekend.