Gepubliceerd: 17 mei 2021
Indiener(s): Paul van Meenen (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35800-3.html
ID: 35800-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 17 mei 2021

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 22 april 2021 voorgelegd aan de Minister van Justitie en Veiligheid. Bij brief van 11 mei 2021 zijn ze door de Minister van Justitie en Veiligheid beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De fungerend voorzitter van de commissie, Van Meenen

Adjunct van de commissie, Verouden

1

Welk bedrag komt ten laste van de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid door het kwijtschelden van de publieke schuldeisers?

Antwoord:

Het bedrag dat ten laste van de begroting komt betreft € 18,75 mln. over een periode van drie jaar. Dit zijn uitvoeringskosten en gederfde ontvangsten.

2

Hoe is het bedrag, dat ten laste van de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid door het kwijtschelden van de publieke schuldeisers, verdeeld over de verschillende publieke schuldeisers?

Antwoord:

Het bedrag ten laste van de begroting van JenV is verdeeld over twee schuldeisers, te weten het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Daarnaast leidt het kwijtschelden tot verminderde ontvangsten aan boeten en transacties. De bedragen zijn over een periode van drie jaar verdeeld en in onderstaande tabel uiteengezet.

 

jaar 2021

jaar 2022

jaar 2023

categorie

CJIB

7.750

1.000

1.000

uitgaven

LBIO

1.000

500

500

uitgaven

Boeten en Transacties

– 5.600

– 700

– 700

ontvangsten

         

Ten laste van de begroting

14.350

2.200

2.200

 

3

Vallen de kosten voor het kwijtschelden van schulden in het kader van de zorgtoeslag onder de kosten van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)? Zo ja, voor welk gedeelte?

Antwoord:

Nee, het betreffen alleen de kosten voor het kwijtschelden van schulden in het kader van Boeten en Transacties, deze zijn opgenomen onder antwoord bij vraag 2.

4

Welk bedrag aan vervolgingskosten wordt bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid bespaard door de kwijtschelding van de publieke schuldeisers?

Antwoord:

De besparing is minimaal aangezien de meeste vorderingen reeds ver in het inning & incassoproces zijn, de meeste kosten zijn dus reeds gemaakt.