Gepubliceerd: 17 mei 2021
Indiener(s): Fleur Agema (PVV)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35796-3.html
ID: 35796-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 18 mei 2021

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 22 april 2021 voorgelegd aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij brief van 17 mei 2021 zijn ze door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De fungerend voorzitter van de commissie, Agema

De adjunct-griffier van de commissie, Krijger

Vraag 1:

Voor welke kwijtscheldingen van publieke schulden worden de uitvoeringskosten bij het CAK gemaakt? Is dat alleen bij de eigen bijdrage Wmo, de schuld Wlz en de schuld pgb? Waarom zijn in dat geval de uitvoeringskosten van het CAK richting de 100% (€ 400.000) van het kwijtgescholden bedrag voor deze (€ 465.000)?

Antwoord:

Zoals aangegeven in paragraaf 2.1 van de memorie van toelichting bij deze 5e ISB verwacht het Ministerie van VWS dat het CAK ook schulden kwijtscheldt in het kader van de wanbetalersregeling Zvw (daarbij gaat het in totaal om circa € 16,3 miljoen, zie tabel 2). Deze effecten worden echter niet budgettair verwerkt in de begroting, omdat hier een andere systematiek geldt die aansluit bij de bijbehorende wet- en regelgeving. Kwijtschelden van schulden in het kader van de wanbetalersregeling leidt tot minder ontvangsten in het Zorgverzekeringsfonds. Het effect hiervan belast automatisch het EMU-saldo. Hier hoeft dus niet voorafgaand compensatie via de begroting vastgesteld te worden. De uitvoeringskosten van € 400 duizend bedragen dus slechts een beperkt deel van het totaal aan kwijt te schelden schulden van € 16,3 miljoen.

Vraag 2:

Waarom lijken de bedragen «compensatie eigen bijdrage Wmo» en de bedragen in tabel 2 (pagina 3) niet meegenomen te zijn in de brief aan de Kamer «Budgettaire Aspecten Kwijtschelden van Publieke Schulden» van 8 april 2021? Kan daarover uitleg worden gegeven?

Antwoord:

In de brief aan de Kamer «Budgettaire Aspecten Kwijtschelden van Publieke Schulden» van 8 april 2021 zijn twee VWS-posten opgenomen, te weten Zorgtoeslag 7 miljoen en CAK en SVB 17 miljoen. Laatstgenoemde is opgebouwd uit Tabel 1 compensatie eigen bijdrage Wmo (0,3 miljoen), uitvoeringskosten CAK (0,4 miljoen) en Tabel 2 (totaal 16,365 miljoen) voor een totaal van 17,065 miljoen, afgerond 17 miljoen. De Zorgtoeslag 7 miljoen uit Tabel 1 is als aparte post opgenomen.