Kamerstuk 35737-12

Amendement van het lid Pouw-Verweij over het door de IGJ aanbieden van een kwaliteitskader voor medische zorgvuldigheid

Dossier: Voorstel van wet van de leden Paternotte, Kuiken, Ellemeet en Tellegen tot wijziging van Wet afbreking zwangerschap in verband met het afschaffen van de verplichte minimale beraadtermijn voor de afbreking van zwangerschappen

Gepubliceerd: 27 januari 2022
Indiener(s): Nicki Pouw-Verweij (JA21)
Onderwerpen: ziekten en behandelingen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35737-12.html
ID: 35737-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID POUW-VERWEIJ

Ontvangen 27 januari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel B, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Aan artikel 5 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De Inspectie gezondheidszorg en jeugd stelt een leidraad ter beschikking op basis waarvan de arts in concrete gevallen invulling kan geven aan de eisen met betrekking tot hulpverlening en besluitvorming.

Toelichting

De afwegingen over de beraadtermijn voor het afbreken van een zwangerschap en de argumentatie hebben een zware ideologische lading. Ondergetekende wijst op de noodzaak om de medische invalshoek nadrukkelijker in de overwegingen te betrekken. Want een accentuering van de juridische benadering van de huidige beraadtermijn is te beperkend en doet aan een zorgvuldig traject voor vrouwen die een abortus willen laten uitvoeren geen recht. Dit amendement voorziet daarom in een aanvulling op het huidige initiatiefvoorstel voor wijziging van de Wet afbreking zwangerschap.

In de eerste negen weken van een zwangerschap, waarbij abortus bijna altijd via medicatie wordt uitgevoerd, is vijf dagen bedenktijd aan de ruime kant. Voor een instrumentele abortus bij twintig weken zwangerschap is een bedenktijd van vijf dagen heel normaal. Tussen die twee uitersten zit immers een groot verschil in het soort ingreep, de daarmee gepaarde complicaties en de hersteltijd voor de patiënt. Waar alle vrouwen die besluiten tot een abortus hebben nagedacht over hun keuze, mag van slechts een gering deel van hen worden verondersteld dat ze bekend zijn met alle medische aspecten van de behandeling. Een medische termijn dient dan ook juist het belang voor patiënten om te worden geïnformeerd over mogelijke risico’s, pijnklachten en herstel van een ingreep. Deze overwegingen van medische zorgvuldigheid, een belangrijke factor voor herstel na het afbreken van de zwangerschap, dienen ook bij abortus worden gewaarborgd.

Ondergetekende wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een leidraad opstelt voor ziekenhuizen en klinieken waar abortussen worden uitgevoerd waarin een medische zorgvuldigheidstermijn is opgenomen die beantwoordt aan de verschillende categorieën aan ingrepen. IGJ heeft een dergelijk kader eerder opgesteld voor bijvoorbeeld cosmetische en dermatologisch ingrepen in gespecialiseerde klinieken. De bedenktijd blijft, zoals nu in de praktijk al het geval is, volledig tussen arts en patiënt. De leidraad van IGJ biedt daarbij een toetsbaar kwaliteitskader op grond van medische zorgvuldigheid.

Pouw-Verweij