Kamerstuk 35693-10

Amendement van het lid Van Raan over isolatie van de tankopslagen vóór 2024

Dossier: Wijziging van de Wet voorraadvorming aardolieproducten 2012 in verband met de implementatie van Uitvoeringsrichtlijn 2018/1581/EU


30,0 %
70,0 %

JA21

Fractie Den Haan

Volt

Groep Van Haga

D66

DENK

FVD

CDA

CU

SGP

BIJ1

SP

PVV

VVD

PvdA

PvdD

GL

BBB


Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAN

Ontvangen 15 juni 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan het slot van de beweegreden wordt voor de puntkomma ingevoegd: , alsmede om aanvullende voorzieningen te treffen.

II

Aan artikel I wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

C

Aan artikel 8, eerste lid, wordt vóór de punt toegevoegd: in een geïsoleerde opslagtank.

III

Artikel II wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de huidige tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid treedt artikel I, onderdeel C, in werking met ingang van een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, doch uiterlijk met ingang van 1 januari 2024.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de tankopslagen waarin brandstoffen warm gehouden worden, voor 2024 geïsoleerd worden, om zo de verspilling van grote hoeveelheden energie tegen te gaan.

Energie besparen past bij de opgave voor Nederland en bedrijven om hun CO2-emissies fors te reduceren. Terwijl fossiele energie vervangen zal worden door duurzame energie, kan het onnodig weglekken van energie nu al op deze manier tegengegaan worden.

Momenteel komen er forse CO2-emissies vrij door het warmhouden van olie. Eén tank zonder dakisolatie gebruikt nu evenveel aardgas als driehonderd huishoudens. Voor één tank worden honderdduizenden kubieke meters aardgas per jaar verstookt.1 Dakisolatie aanbrengen in opslagtanks is vergelijkbaar met 150 huishoudens van het gas af halen, die vervolgens niet extra elektriciteit nodig hebben. Naar schatting is het aanbrengen van dakisolatie ook 40 keer effectiever dan huishoudens van het gas af halen.2

Het energieverbruik van een tankopslag kan halveren, maar daar zijn investeringen voor nodig in isolatie.3 Net zoals het aanhouden van bepaalde voorraden aardolieproducten, komt ook het isoleren van tankdaken niet vanzelf tot stand. Dit is namelijk niet in het korte termijnbelang van aandeelhouders.

Van Raan