Gepubliceerd: 27 februari 2024
Indiener(s): Rob Jetten (minister zonder portefeuille economische zaken) (D66)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35668-52.html
ID: 35668-52

Nr. 52 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2024

Met deze brief informeer ik u over mijn besluit over de nadeelcompensatie die ik Uniper toeken voor het nadeel dat zij heeft geleden als gevolg van de productiebeperking bij het gebruik van kolen voor elektriciteitsproductie.

Tijdens het overleg over het wetsvoorstel in verband met de voortijdige intrekking productiebeperking (Kamerstuk 36 197) heb ik aangegeven dat ik het nadeelcompensatiebesluit voor Uniper kort na het Voorjaarsreces zou nemen.

Nadeelcompensatiebesluit Uniper

Uniper heeft een verzoek gedaan voor nadeelcompensatie ten gevolge van de productiebeperking onder de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie. Naar aanleiding van dit verzoek heb ik een besluit voor nadeelcompensatie genomen. Dit besluit betreft een bedrag van € 165,3 mln, bestaande uit € 158,8 mln nadeelcompensatie en € 6,5 mln rentevergoeding. Dit impliceert een gedeeltelijke afwijzing van de door Uniper verzochte nadeelcompensatie.

Het gaat om een fors bedrag. De bij het besluit te hanteren prijzen zijn hoog door de marktomstandigheden ten tijde van de inwerkingtreding van de productiebeperking. Als gevolg hiervan zijn de kolencentrales geconfronteerd met relatief hoge gemiste inkomsten waarvoor een vergoeding moeten worden gegeven. Het nadeelcompensatiebesluit zelf en de onderliggende rapporten betreffen vertrouwelijke bedrijfsgevoelige informatie en liggen ter vertrouwelijke inzage voor bij uw Kamer.

De nadeelcompensatie wordt vergoed over de periode 1 januari 2022 tot en met 21 juni 2022. Bij de verlening van de nadeelcompensatie wordt vooruitgelopen op de wettelijke intrekking van de productiebeperking kolencentrales. Het wetsvoorstel waarbij deze productiebeperking wordt ingetrokken, is op 15 februari jl. behandeld in de Tweede Kamer. De stemming over dit wetsvoorstel is voorzien op dinsdag 27 februari. De nadeelcompensatie wordt verstrekt onder de opschortende voorwaarde van een verklaring van de Europese Commissie dat de nadeelcompensatie geen staatssteun betreft. Tegen het nadeelcompensatiebesluit kan Uniper eventueel bezwaar en beroep instellen, binnen de daarvoor geldende termijnen. Dekking van de nadeelcompensatie komt uit de SDE++.

Stand van zaken nadeelcompensatiebesluit RWE

Op 18 september 2023 (Kamerstuk 35 668, nr. 51) informeerde ik uw Kamer over mijn besluit over de nadeelcompensatie die ik RWE heb toegekend voor het nadeel dat zij hebben geleden als gevolg van de productiebeperking. Dit compensatiebedrag was € 331,8 mln., waarvan € 318,3 mln. nadeelcompensatie en € 13,5 mln. rente. Voor de achtergrond en procedure verwijs ik ook naar deze brief1.

Tijdens het plenaire debat op 15 februari jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over het feit dat RWE geen bezwaar heeft gemaakt tegen dit besluit en dat dit besluit daarmee definitief is. Wel moet de Europese Commissie nog beoordelen of er geen sprake is van staatssteun. Zonder de instemming van de Commissie zal de compensatie niet betaald worden. Deze procedure loopt nog.

Nadeelcompensatiebesluit Onyx

KPMG zal komende weken haar financiële rapportage over Onyx afronden. Aan de hand hiervan zal het voorgenomen nadeelcompensatiebesluit voor Onyx worden opgesteld. Onyx zal nog in de gelegenheid worden gesteld om te reageren op eventuele feitelijke onjuistheden in dit voorgenomen besluit. Na verwerking hiervan kan ook het nadeelcompensatiebesluit voor Onyx worden genomen en zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten