Gepubliceerd: 14 december 2020
Indiener(s): Wouter Koolmees (minister sociale zaken en werkgelegenheid, viceminister-president ) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35650-XV-5.html
ID: 35650-XV-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2020

Hierbij informeer ik uw Kamer over de beleidsmatige mutaties die na de Najaarsnota 2020 en de bijbehorende 2e suppletoire wet zijn opgetreden op de begroting van SZW (zie bijlage).

Deze mutaties zullen verwerkt en nader toegelicht worden in de Slotwet 2020 van SZW.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

BIJLAGE

Dwanginvorderingen Toeslagen (artikel 7, artikel 10, € 7 mln.)

In het kader van de coronacrisis zijn de dwanginvorderingen per maart 2020 gepauzeerd, wat leidt tot lagere ontvangsten in 2020 op de KOT en de WKB. In de Begroting 2021 SZW is gemeld dat de dwanginvorderingen per 1 juli weer zijn opgestart. Dit blijkt echter nog niet volledig het geval te zijn voor Toeslagen, zoals ook recent is gemeld1. Voor Toeslagen geldt dat wel het verzenden van betalingsherinneringen en aanmaningen in juli 2020 is hervat2, maar er is nog niet overgegaan tot het uitsturen van dwangbevelen. Door het niet volledig opstarten van de dwanginvorderingen per 1 juli ontvangt SZW circa € 7 miljoen minder ontvangsten in 2020 (€ 4 miljoen KOT op artikel 7, € 3 miljoen WKB op artikel 10).

WKB (artikel 10, € 6 mln.)

In december is circa € 6 miljoen meer uitgekeerd voor de WKB-herstelactie dan vermeld bij Najaarsnota. Deze uitgaven hebben plaatsgevonden doordat burgers voorheen alleen voor alle jaren tegelijk beschikt werden. BD/T heeft in de afrondende fase nu ook burgers gedeeltelijk beschikt indien nog slechts een jaar niet mogelijk is om te beschikken. De uitgaven zouden anders in 2021 zijn gedaan.

Inburgering DUO (artikel 13, € 1 mln.)

Het voorschot aan DUO voor de werkzaamheden voor inburgering wordt met € 1 miljoen verhoogd. Dit houdt verband met hogere uitvoeringskosten voor het inrichten van de DUO-organisatie voor de nieuwe wet Inburgering.

Deze activiteiten zijn gericht op het inrichten van de informatievoorziening die bij DUO benodigd is in verband met deze nieuwe wet en vanwege het afstemmen van de informatievoorziening met ketenpartners zoals de gemeenten.

Daarnaast zijn er door covid-19 lagere ontvangsten uit de examens inburgering.

Externe Inhuur (artikel 96, verplichtingen € 6 mln., kas € 1 mln.)

SZW heeft voor de uitvoering van onder andere de NOW-regeling overeenkomsten voor externe inhuur afgesloten. De bijbehorende verplichtingen zijn na Najaarsnota in 2020 opgeboekt. Dit gaat gepaard met een additioneel verplichtingenverbruik in 2020 van € 6 miljoen en kasverbruik van € 1 miljoen. Het restant van het kasverbruik valt in 2021 en 2022 en past binnen de beschikbare budgetruimte.