Gepubliceerd: 14 december 2020
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35617-5.html
ID: 35617-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 14 december 2020

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Inhoudsopgave

blz.

   

Algemeen

1

Inleiding

2

Aanleiding

2

Hoofdlijnen van het voorstel

2

Gevolgen voor de regeldruk

2

Advisering en consultatie

3

Communicatie

3

Algemeen

De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de stukken behorend bij de Wet digitale melding vermissing rijbewijs en hebben hierover nog enkele vragen.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij hebben de volgende vragen.

De leden van de D66-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel en hebben geen verdere vragen.

Inleiding

De leden van de VVD-fractie verwelkomen de mogelijkheid digitaal melding te doen om het rijbewijs ongeldig te laten verklaren en de mogelijkheid een digitale melding te doen bij het vermoeden van fraude met (de gegevens op) het rijbewijs. Deze leden zijn voorstander van het vergemakkelijken en versnellen van procedures.

Aanleiding

Aanleiding voor de aanpassingen

De leden van de CDA-fractie vragen de regering te verduidelijken wat de directe aanleiding is van het wetsvoorstel en wat hierbij de link is met het arrest Romet. Deze leden lezen dat het proces-verbaal in de praktijk al is vervangen door een melding bij de gemeente, waardoor de praktijk afwijkt van de formele regelgeving. Hoelang is dat al gaande en waarom is de formele regelgeving hier niet eerder op aangepast?

Proeftuin

De leden van de CDA-fractie lezen dat rekening is gehouden met de ervaringen die zijn opgedaan in het kader van een proef die al wat langer geleden heeft plaatsgevonden om een uniforme vereenvoudigde procedure te ontwikkelen voor het melden van vermiste Nederlandse identiteitsdocumenten (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) en de aanvraag van een nieuw (of vervangend) document. Wanneer heeft deze proef plaatsgevonden? Zijn er voldoende recente ervaringen?

Hoofdlijnen van het voorstel

Buitenlandse rijbewijzen

De leden van de VVD-fractie lezen dat een en ander gemonitord zal worden. Deze leden vragen wat er precies gemonitord gaat worden en hoe deze monitoring gaat voorkomen dat alsnog fraude wordt gepleegd en/of misbruik wordt gemaakt van de meldingsmogelijkheid.

Gevolgen voor de regeldruk

Kwantificering van de merkbare effecten voor de burger

De leden van de VVD-fractie zien het als een goed punt dat de huidige verplichting tot het overleggen van een door de politie opgemaakt proces-verbaal bij de aanvraag van een nieuw of vervangend rijbewijs wegens diefstal of vermissing wordt geschrapt. Dit zorgt voor duidelijkheid. De huidige praktijk laat echter zien dat het doen van een melding bij de gemeente voldoende is. Deze leden vragen zich dan ook af in hoeverre de digitale dienstverlening van toegevoegde waarde is als men alsnog naar de gemeente moet voor het aanvragen van een nieuw of vervangend rijbewijs. Deze leden begrijpen dat het noodzakelijk is dat een burger zich uiteindelijk bij de gemeente meldt om te verifiëren of een rijbewijs door de juiste persoon is aangevraagd. Deze leden zijn echter benieuwd of er mogelijkheden zijn om dit proces nog meer te vereenvoudigen door bijvoorbeeld naast een digitale melding van vermissing/diefstal ook direct een aanvraag voor een nieuw rijbewijs in te kunnen dienen. De aanvrager hoeft dan slechts één keer naar de gemeente om het rijbewijs op te halen.

De leden van de CDA-fractie lezen dat niet bekend is in hoeveel gevallen de melding langs elektronische weg zal verlopen. Welke inschatting maakt de regering van de hoeveelheid gevallen dat er ongeveer zullen zijn? Deze leden vinden het verder belangrijk dat kwetsbaardere groepen ook de mogelijkheid behouden om een vermissing van het rijbewijs fysiek door te geven in plaats van digitaal. Kan de regering bevestigen dat deze mogelijkheid in stand blijft? En kan de regering bevestigen dat mocht een toekomstige regering voornemens zijn dit te wijzigen dit eerst aan de Kamer zal worden voorgelegd?

Advisering en consultatie

Het CBR

De leden van de CDA-fractie lezen dat rekening wordt gehouden met de administratieve verlenging voor 75-plussers. Kan de regering toelichten op welke manier hier rekening mee wordt gehouden in dit wetsvoorstel?

Communicatie

De leden van de CDA-fractie lezen dat een voorlichtingstraject in gang zal worden gezet. Kan de regering toelichten hoe dit eruit zal komen te zien?

De voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat, Agnes Mulder

De adjunct-griffier van de commissie, Schuurkamp