Kamerstuk 35594-52

Appreciatie amendement van het lid Leijten over dat energieleveranciers vaste energiecontracten van ten minste één jaar moeten aanbieden (Kamerstuk 35594-51)

Dossier: Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Gepubliceerd: 3 februari 2023
Indiener(s): Rob Jetten (minister zonder portefeuille economische zaken) (D66)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35594-52.html
ID: 35594-52

Nr. 52 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2023

In deze brief geef ik een schriftelijke appreciatie van het ingediende amendement door het lid Leijten (SP) (Kamerstuk 35 594, nr. 51) dat ingediend is na de tweede termijn van het debat over het wetsvoorstel ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling kleinverbruikers. Het amendement beoogt een wijziging van art. 95m lid 5 Elektriciteitswet 1998 en art. 52b lid 5 Gaswet, waardoor leveranciers verplicht worden tot het aanbieden van een overeenkomst met een bepaalde duur van ten minste een jaar met een vast tarief. Aanvullend geldt dat dit in het geval van een overeenkomst voor elektriciteit een overeenkomst met een bepaalde duur van ten minste een jaar met zogeheten dag/nachttarieven kan zijn.

Dit onderwerp heeft mijn volle aandacht. In mijn Kamerbrief van 21 november 2022 (Kamerstukken 29 023 en 36 200, nr. 359) heb ik aangekondigd dat ik de verplichting tot het aanbieden van een overeenkomst voor bepaalde tijd met vaste tarieven wettelijk wil vastleggen. Uit de recent gepubliceerde marktmonitor van de ACM blijkt dat het weer mogelijk is om overeenkomsten voor bepaalde tijd met vaste tarieven af te sluiten. Om ook voor de lange termijn te borgen dat huishoudens een overeenkomst voor bepaalde tijd met vaste tarieven kunnen afsluiten, wil ik de verplichting voor leveranciers tot het aanbieden van een overeenkomst voor bepaalde tijd tegen vaste tarieven in de Energiewet met zorg uitwerken. Een dergelijke wettelijke verplichting is een krachtige maar tegelijkertijd ingrijpende wijziging van onze regelgeving en het toezicht op de naleving daarvan. Deze uitwerking en de nadere vormgeving behoeven daarom zorgvuldigheid.

Tot slot wil ik benoemen dat de keuze voor een overeenkomst met een bepaalde duur met vaste dag/nachttarieven overbodig is en een extra last oplevert. Ik ontraad daarom het amendement.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten