Kamerstuk 35594-23

Amendement van het lid Boucke over dat opslag- en conversie-installaties ook een aansluiting kunnen delen met een zon- of windpark

Dossier: Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Gepubliceerd: 17 januari 2023
Indiener(s): Raoul Boucke (D66)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35594-23.html
ID: 35594-23

Nr. 23 AMENDEMENT VAN HET LID BOUCKE

Ontvangen 17 januari 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt voor «ter uitvoering van» ingevoegd «onder meer».

II

In artikel I wordt na de aanhef een onderdeel ingevoegd, luidende:

aA

Artikel 1, zevende lid, als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt na «zonneweides op land» ingevoegd «installaties voor het opslaan of converteren van elektriciteit,» en wordt «productie-installatie» vervangen door «installatie».

2. In onderdeel a wordt na «zonneweides» ingevoegd «, installaties voor het opslaan of converteren van elektriciteit» en vervalt aan het slot na de puntkomma «en».

3. Onder vervanging van de punt aan het slot door een puntkomma, worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • c. ten minste één van de installaties een windpark of zonneweide betreft; en

  • d. de in onderdeel a bedoelde aanvraag niet meer dan vier onroerende zaken als bedoeld in artikel 16, onderdelen a tot en met e, van de Wet waardering onroerende zaken behelst.

Toelichting

Momenteel kunnen windparken en zonneparken gebruikmaken van dezelfde kabel en daarvoor een aansluiting delen (cable-pooling). Opslag- en conversie-installaties kunnen dat nu nog niet; de huidige wettekst maakt dit alleen mogelijk voor zon en wind. Dit amendement zorgt ervoor dat opslag- en conversie-installaties ook een aansluiting kunnen delen met een zon- of windpark door ze bij de aanvraag te beschouwen als onderdeel van dezelfde onroerende zaak. Door energiebronnen, opslag en conversie slim te koppelen, maken we efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet doordat de overtollige elektriciteit kan worden opgeslagen of omgezet kan worden in een andere vorm van energie. Door het slim delen van aansluitingen kan er meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Tot slot maximeert het amendement het aantal onroerende zaken achter één aansluiting tot vier. Dit is om te voorkomen dat deze toevoeging in de wet ook gebruikt kan worden door Gesloten Distributiesystemen – zoals gedefinieerd in de Europese verordening tot vaststelling van een netcode voor aansluiting van verbruikers (2016/1388) – om op een oneigenlijke manier te kunnen voldoen aan de eisen van derdentoegang.

Boucke