Kamerstuk 35582-12

Amendement van het lid Wiersma over het automatisch inschrijven van studenten voor tentamens en het betrekken van de universiteitsraad of de medezeggenschapsraad bij de te stellen regels over regels rond tentamens

Dossier: Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de Wet studiefinanciering 2000 en de Wet op het onderwijstoezicht in verband met een verbeterde regeling voor diverse onderwerpen op het terrein van het hoger onderwijs en de studiefinanciering (Variawet hoger onderwijs)


Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID WIERSMA

Ontvangen 19 november 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel I een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

In artikel 7.10, derde lid, wordt na «examens» ingevoegd: «en draagt er zorg voor dat studenten ingeschreven worden voor tentamens van onderwijseenheden waar zij voor staan ingeschreven».

II

In artikel I, onderdeel X, komt artikel 7.50, eerste lid, onderdeel c, te luiden:

  • c. verband houden met het niet tijdig uitschrijven voor een tentamen van een onderwijseenheid waarvoor hij ingevolge artikel 7.10, derde lid, is ingeschreven, voor zover het instellingsbestuur hiervoor een regeling heeft getroffen.

III

In artikel I, worden na onderdeel BB twee onderdelen ingevoegd, luidende:

BBa

Artikel 9.33, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel f vervalt «en»

2. In onderdeel g wordt de punt vervangen door «, en»

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. een regeling over een door een student te betalen bijdrage als bedoeld in artikel 7.50, eerste lid, onder c voor niet tijdig uitschrijven voor een tentamen waarvoor hij ingevolge artikel 7.10, derde lid, is ingeschreven.

BBb

Artikel 10.20, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel h vervalt «en»

2. In onderdeel i wordt de punt vervangen door «, en»

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • j. een regeling over een door een student te betalen bijdrage als bedoeld in artikel 7.50, eerste lid, onder c voor niet tijdig uitschrijven voor een tentamen waarvoor hij ingevolge artikel 7.10, derde lid, is ingeschreven.

Toelichting

Om duidelijkheid voor alle studenten te scheppen, regelt dit amendement dat studenten automatisch ingeschreven staan voor een tentamen bij deelname aan een vak. Het wordt met dit amendement mogelijk gemaakt dat indien de universiteitsraad of de medezeggenschapsraad ermee instemt kan worden bepaald of instellingen of opleidingen een (financiële) consequentie kunnen opleggen in het geval van te laat uitschrijven van of niet aanwezig zijn bij een tentamen.

Wiersma