Kamerstuk 35570-XVI-69

Amendement van de leden Van Otterloo en Sazias 35570-XVI-69 over middelen voor verschillende vormen van mantelzorgondersteuning

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 2 december 2020
Indiener(s): Gerrit-Jan van Otterloo (50PLUS), Léonie Sazias (50PLUS)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-69.html
ID: 35570-XVI-69

100,0 %
0,0 %

D66

Krol

CDA

CU

Van Kooten-Arissen

50PLUS

SGP

SP

PvdD

PVV

DENK

FVD

GL

VVD

PvdA


Nr. 69 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN OTTERLOO EN SAZIAS

Ontvangen 2 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 10.000 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 7.800 (x € 1.000).

III

In artikel 11 Nog onverdeeld worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2.200 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt voor 2021 een bedrag van in totaal € 10 miljoen vrijgemaakt voor de verdere ondersteuning van mantelzorgers en mensen met dementie in Nederland. Met dit amendement worden middelen vrijgemaakt zodat zowel mensen met dementie als mantelzorgers ontzorgd en beter ondersteund worden in de nabije toekomst. Indieners beogen de vrijgemaakte middelen als volgt in te zetten.

Mantelzorgers moeten steeds opnieuw «bewijzen» bij instanties dat zij mantelzorger zijn om in aanmerking te komen voor ondersteuning (parkeervergunning, mantelzorgwoning, ontheffing van de sollicitatieplicht). Indieners willen daarom € 4 miljoen inzetten voor het opstellen van een mantelzorgpaspoort voor meerdere domeinen, en dat erkend wordt door instanties om te voorkomen dat mantelzorgers voor hetzelfde doel langs verschillende loketten en instanties moeten.

Ten tweede willen indieners € 2 miljoen inzetten voor het opzetten van een landelijk portal voor mantelzorgondersteuning. Onbewust kan te veel «zorg» leiden tot overbelasting van de mantelzorger. Daarom moet snel en eenvoudig ondersteuning voorhanden zijn. Vanuit de pilots die nu met succes worden ingezet in de regio’s Breda, Moerdijk en Tilburg, wordt met dit amendement een onafhankelijk portal voor alle mantelzorgers in Nederland toegankelijk gemaakt. De website biedt ondersteuningsdiensten aan in de gemeente waar de mantelzorger woont. Samen met gemeenten en verzekeraars wordt het aanbod aan de «achterkant» gevuld.

Tot slot willen indieners € 4 miljoen inzetten voor het opzetten van ontmoetingscentra. Ontmoetingscentra maken het mogelijk dat mantelzorgers van mensen met dementie de zorg voor hun naaste langer kunnen volhouden én de kwaliteit van leven van mensen met dementie wordt verhoogd. Aansluitend op de ambitie vanuit de nationale dementiestrategie wordt ingezet op meer ontmoetingscentra en zinvolle activiteiten. Het is belangrijk om al in 2021 een begin te maken met de uitbreiding van ontmoetingscentra en het aanbod van zinvolle activiteiten voor (jonge) mensen met dementie en hun mantelzorgers. Verder wordt voor alle ontmoetingscentra een herinneringskoffer beschikbaar gesteld. Het ophalen van die herinneringen is goed voor de naaste. Het geeft zekerheid en zelfvertrouwen om te praten over dingen die men nog wél weet.

De dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning en in artikel 11 Nog onverdeeld.

Van Otterloo Sazias