Kamerstuk 35570-XVI-68

Amendement van de leden Van der Staaij en Dik-Faber over middelen voor de voortzetting van het Onderzoeksprogramma Suïcidepreventie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 2 december 2020
Indiener(s): Kees van der Staaij (SGP), Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-68.html
ID: 35570-XVI-68

100,0 %
0,0 %

PvdD

GL

CU

VVD

PvdA

FVD

Krol

DENK

PVV

Van Kooten-Arissen

CDA

50PLUS

SGP

SP

D66


Nr. 68 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER STAAIJ EN DIK-FABER

Ontvangen 2 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 600 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Curatieve Zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 600 (x € 1.000).

Toelichting

In Nederland overlijden jaarlijks honderden mensen door suïcide. Nog veel vaker vindt een poging tot suïcide plaats. Iedere suïcide(poging) is diep ingrijpend voor de persoon die het betreft en diens omgeving. Daarnaast brengt het hoge (maatschappelijke) kosten met zich mee.

De indieners zijn van mening dat wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen in het terugdringen van suïcides. Dit amendement regelt daarom financiële middelen zodat het Onderzoeksprogramma Suïcidepreventie kan worden voortgezet. Dit onderzoeksprogramma wordt opgesteld door ZonMW in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Het programma heeft als doel kennis op te leveren om het aantal suïcides in Nederland te verminderen. Daarbij beoogt het programma dat de opgedane kennis ook daadwerkelijk wordt geïmplementeerd in de praktijk en stimuleert het de samenwerking rond dit thema.

Het onderzoeksprogramma is in 2015 van start gegaan en loopt dit jaar af. Het is wenselijk dat dit programma voor vijf jaar wordt verlengd, complementair aan de derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie, die eveneens is vastgesteld voor de periode 2021–2025. Dit amendement regelt dat er in 2021 € 600.000 beschikbaar is voor het Onderzoeksprogramma Suïcidepreventie.

De dekking voor dit amendement wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van beleidsartikel 1 Volksgezondheid.

Van der Staaij Dik-Faber