Kamerstuk 35570-XVI-64

Amendement van de leden Ellemeet en Renkema 35570-XVI-64 t.v.v. nr. 19 over middelen voor het Expertisecentrum Euthanasie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 2 december 2020
Indiener(s): Wim-Jan Renkema (GL), Corinne Ellemeet (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-64.html
ID: 35570-XVI-64

Nr. 64 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ELLEMEET EN RENKEMA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 191

Ontvangen 2 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 750 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 750 (x € 1.000).

Toelichting

Mensen met een psychische aandoening die een euthanasieverzoek doen, moeten inmiddels twee jaar wachten voordat deze in behandeling wordt genomen bij het Expertisecentrum Euthanasie. Uit de door Expertisecentrum Euthanasie begin dit jaar gepubliceerde dossierstudie blijkt dat van de verzoeken die in behandeling worden genomen, uiteindelijk maar 9,5% wordt gehonoreerd. Meer dan 90% van de hulpvragen wordt dus niet gehonoreerd, hetzij door afwijzing gedurende het onderzoekstraject, ofwel op initiatief van de hulpvrager zelf (20%). Dit onderstreept nog maar eens hoe belangrijk het is dat deze mensen de juiste zorg krijgen.

De belangrijkste reden voor de opgelopen wachtlijst is dat psychiaters minder vaak zelf euthanasieverzoeken in behandeling nemen en hun patiënten doorverwijzen naar het Expertisecentrum. Psychiaters geven vaak aan dat zij zich niet voldoende bekwaam voelen om met deze verzoeken om te gaan.

Het Expertisecentrum Euthanasie stelt zich ten doel om psychiaters te helpen adequater om te gaan met euthanasieverzoeken en het fungeert als vangnet bij gecompliceerde verzoeken. Met dit amendement wordt geld vrijgemaakt zodat het Expertisecentrum Euthanasie de door het centrum opgezette scholing en ondersteunende activiteiten verder kan uitbouwen en kan voortzetten. Psychiaters worden zodoende beter geëquipeerd om met gecompliceerde euthanasieverzoeken om te gaan zodat hun patiënten met een euthanasieverzoek de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Het Expertisecentrum Euthanasie heeft in 2021 € 750.000 nodig om zijn scholing en ondersteuningsactiviteiten voort te zetten. De daaropvolgende jaren kan de bijdrage worden afgebouwd.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 1 Volksgezondheid.

Ellemeet Renkema