Kamerstuk 35570-XVI-182

Honoreren verzoekonderzoek inzake bevindingen ten aanzien van de informatiebeveiliging bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 12 januari 2021
Indiener(s): Arno Visser (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-182.html
ID: 35570-XVI-182

Nr. 182 BRIEF VAN DE ALGEMENE REKENKAMER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 januari 2021

In uw brief van 2 december 2020 (Bijlage bij Kamerstuk 35 570 XVI, nr. 37) verzoekt u ons een nadere analyse uit te voeren over de informatiebeveiliging bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar aanleiding van de in uw Kamer aangenomen motie van het lid van den Berg (Kamerstuk 35 470 XVI, nr. 13). Wij kunnen aan dit verzoek voldoen.

De Algemene Rekenkamer doet immers sinds 2016 onderzoek naar de informatiebeveiliging bij alle ministeries en Hoge Colleges van Staat. Bij het Ministerie van VWS beoordeelden wij de informatiebeveiliging over het jaar 2019 met een onvolkomenheid.1 Wij spreken van een onvolkomenheid wanneer een ministerie een bedrijfsvoeringsproces niet goed heeft ingericht of uitgevoerd. Over 2019 constateerden wij bij het Ministerie van VWS een achteruitgang op het gebied van incidentmanagement: de periodieke uitvraag van beveiligingsincidenten werd (ten opzichte van 2018) niet meer uitgevoerd.

We moeten vanwege de onvolkomenheid bij het Ministerie van VWS onderzoek doen naar de aanpak om de problemen op te lossen. Aangezien dit reeds op de onderzoeksplanning stond, is het in dit geval mogelijk om op deze korte termijn aan het verzoek van uw Kamer te voldoen. We zullen de onderzoeksvragen zoals gesteld in de bijlage bij uw brief2 beantwoorden in ons Rapport bij het Jaarverslag 2020 van het Ministerie van VWS. Dit rapport verschijnt op 19 mei 2021 als onderdeel van het verantwoordingonderzoek over het jaar 2020. Onze bevindingen kunt u dan desgewenst gebruiken bij het wetgevingsoverleg over het jaarverslag van de Minister van VWS.

De manier waarop wij om zullen gaan met de onderzoeksvraag die u stelt over de cultuur binnen organisaties op het VWS-terrein bij het melden van, en omgaan met incidenten en datalekken, behoeft toelichting. Wij onderzoeken namelijk wel het bewustzijn bij medewerkers ten aanzien van informatiebeveiliging en de acties die het Ministerie van VWS onderneemt om deze bewustwording op peil te houden. Wij doen echter geen cultuuraudit bij (de medewerkers van) het Ministerie van VWS. Uiteraard zullen wij eventuele signalen en bevindingen, die te maken kunnen hebben met de cultuur op het ministerie, aan u rapporteren.

Nadat de Algemene Rekenkamer haar resultaten in het Rapport bij het Jaarverslag 2020 van het Ministerie van VWS heeft gepubliceerd, lichten wij dit vanzelfsprekend graag toe aan uw Kamer.

Algemene Rekenkamer A.P. Visser, president

C. van der Werf, secretaris