Kamerstuk 35570-XV-5

Amendement van het lid Van Kent over middelen voor het opschorten van de partnertoets

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 23 september 2020
Indiener(s): Bart van Kent
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XV-5.html
ID: 35570-XV-5
Wijzigingen: 35570-XV-18

Nr. 5 AMENDEMENT VAN HET LID VAN KENT

Ontvangen 23 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 250.000 (x € 1.000).

Toelichting

Door de toepassing van de partnertoets komt een aantal zelfstandigen niet meer in aanmerking voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Als gevolg hiervan loopt het gezinsinkomen van zelfstandigen, waarvan de partner een inkomen op of boven minimumloonniveau heeft drastisch terug, terwijl de vaste lasten vaak gebaseerd zijn op het gezamenlijk inkomen. Hierdoor ontstaan snel financiële problemen en schulden. Naast de druk die dit op de zelfstandigen legt, legt dit ook extra druk op gemeenten die verantwoordelijk zijn voor mensen met financiële problemen en schulden.

Dit amendement beoogt financiële middelen vrij te maken om de partnertoets voor zelfstandigen gedurende de looptijd van het derde steunpakket op te schorten, zodat zelfstandigen die als gevolg van de crisis niet in staat zijn om inkomen te genereren, gedurende de looptijd van het steunpakket in staat worden gesteld om hun vaste lasten te kunnen blijven betalen en normaal te kunnen leven.

Dekking hiervoor wordt gevonden in de algemene middelen, zoals bij het huidige crisis en herstelpakket.

Indiener verzoekt de Minister bij aanname van het amendement de opschorting van de partnertoets te regelen in de onderhavige regelgeving.

Van Kent