Kamerstuk 35570-VIII-98

Amendement van het lid Van den Hul c.s.over middelen voor steun aan de culturele sector in coronatijd

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 23 november 2020
Indiener(s): Peter Kwint (SP), Kirsten van den Hul (PvdA), Niels van den Berge (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VIII-98.html
ID: 35570-VIII-98

34,2 %
65,8 %

CDA

Krol

PVV

FVD

PvdD

PvdA

50PLUS

Van Kooten-Arissen

DENK

VVD

D66

SGP

GL

CU

SP


Nr. 98 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DEN HUL C.S.

Ontvangen 23 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 14 Cultuur van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 420.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement beoogt geld vrij te maken voor extra steun aan de culturele sector in coronatijd, gericht op instellingen, makers voor en achter de schermen, werkenden in de sector en toeleveranciers die nu niet of onvoldoende worden bereikt.

Kunst en cultuur zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Cultuur definieert wie wij zijn. Cultuur is ook een enorme economische sector met heel veel werkgelegenheid. Maar door de coronacrisis dreigt zich een ramp te voltrekken. Een ramp voor de makers, werkenden en toeleveranciers, die nu al maanden zonder werk en inkomsten zitten. Een ramp voor de culturele instellingen en festivals, waarvan de hele omzet wegvalt. En een ramp voor het publiek. Voorkomen moet worden dat de coronacrisis onherstelbare schade aanricht aan de culturele sector.

Het bedrag dat het kabinet ter beschikking stelt achten de indieners onvoldoende. Bovendien komt de bestaande noodsteun nauwelijks terecht bij ZZP'ers en freelancers in de culturele sector. Indiener stelt voor het bedrag te verhogen met € 420 miljoen.

Dekking wordt gevonden in de amendementen die in het kader van de tegenbegroting op het Belastingplan 2021 zijn ingediend.

Van den Hul Van den Berge Kwint