Kamerstuk 35570-VIII-209

Uitvoering van de moties van de leden Westerveld en Van den Hul over een garantie dat vso-leerlingen hun huidige opleiding mogen afmaken en over versoepeling van de leeftijdsgrenzen in het vso en pro

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 24 maart 2021
Indiener(s): Arie Slob (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VIII-209.html
ID: 35570-VIII-209

Nr. 209 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 maart 2021

U heeft mij middels een motie van de leden Westerveld en Van den Hul verzocht te garanderen dat vso-leerlingen hun huidige opleiding kunnen afronden, ook als zij ouder zijn dan 18 of 20 jaar (Kamerstuk 35 570 VIII, nr. 170). Leerlingen mogen in het vso hun huidige opleiding afronden, ook als zij ouder zijn dan 18 of 20. Zoals u zelf al aangeeft is het wettelijk vastgelegd dat leerlingen in het vso onderwijs mogen volgen tot het eind van het schooljaar waarin zij 20 worden. Daarnaast is in artikel 39, lid 5 van de WEC vastgelegd dat de Inspectie van het Onderwijs ontheffing kan verlenen van die bepaling indien het voortgezet verblijf op de school wenselijk is ter voltooiing van een opleiding of het de kansen op werk vergroot.

Ik heb al eerder richting uw Kamer en de samenwerkingsverbanden passend onderwijs aangegeven dat het besluit om een toelaatbaarheidsverklaring voor het vso al dan niet te verlengen, moet gebeuren op basis van het ontwikkelingsperspectief van de individuele leerling. Als daaruit blijkt dat de leerling in staat is een diploma te halen dan wel dat het de kansen op betaald werk vergroot, dan ligt een voortgezet verblijf in het vso en een verlenging van de toelaatbaarheidsverklaring in de rede.

Daarnaast heeft u mij middels een motie van eveneens de leden Westerveld en Ven den Hul (Kamerstuk 35 570 VIII, nr. 190) verzocht om de leeftijdsgrenzen voor het vso en praktijkonderwijs (pro) te versoepelen zodat de leerlingen, ongeacht hun leeftijd, een jaar langer in het onderwijs mogen blijven. In het Nationaal Programma Onderwijs is nadrukkelijk ruimte voor verlenging van de opleidingsduur om de door corona opgelopen achterstanden in te lopen, dat programma is er ook voor het vso en pro. Het budget van de samenwerkingsverbanden wordt verhoogd omdat leerlingen naar verwachting langer in het vso dan wel pro naar school gaan.

Ik ga ervan uit dat ik hiermee voldoende invulling heb gegeven aan de moties.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob