Kamerstuk 35570-VI-130

Instemmen van de Tweede Kamer met het voornemen tot oprichting agentschap Justitiële Informatiedienst als agentschap

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 17 september 2021
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VI-130.html
ID: 35570-VI-130

Nr. 130 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten- Generaal ontvangen op 17 september 2021.

De wens over het voorgenomen besluit nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 28 oktober 2021.

De Kamer kan zich tegen het voorgenomen besluit uitspreken uiterlijk op 28 oktober 2021 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2021

Met deze brief verzoek ik uw Kamer om instemming te verlenen aan mijn voornemen om de Justitiële Informatiedienst (vanaf hier: «Justid») voort te zetten als baten-lastenagentschap, conform de voorhangprocedure1 van artikel 10.2 van de Comptabiliteitswet 2016. De voorziene ingangsdatum is 1 januari 2022. Tevens informeer ik uw Kamer over mijn voornemen om met ingang van 1 januari 2022 de Shared-Service Organisatie ICT van de Dienst Justitiële Inrichtingen (hierna DJI) als zelfstandig agentschap onder de naam Justitiële ICT-organisatie (hierna JIO) zijn activiteiten te laten voortzetten. Ik zal uw Kamer op korte termijn de instemming voor JIO voorleggen en de voorhangprocedure starten.

Justid is als dienst binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid leverancier van cruciale informatie in het strafrecht-, migratie- en jeugddomein. Dit doet Justid door het opbouwen en ontsluiten van persoonsinformatie, zaken en dossiers voor ketenpartners. Justid voorziet ook in de informatie-uitwisseling en archivering voor de ketenpartners.

De overgang van Justid naar een baten-lastenagentschap is in opzet getoetst door het Ministerie van Financiën aan de Regeling agentschappen. Het Ministerie van Financiën heeft aangegeven dat Justid voldoet aan de instellingsvoorwaarden en verder kan gaan met het instellingsproces en de kwalitatieve indicatoren verder uit te werken, zodat hierop gestuurd kan worden. Justid wordt in de ontwerpbegroting 2022 als agentschap in oprichting gepresenteerd om inzicht te geven in hoe Justid als agentschap zou kunnen functioneren.

Het in te stellen agentschap

De reden om voor Justid de status van baten-lastenagentschap aan te vragen is dat Justid als agentschap beter in staat is te anticiperen op de ontwikkelingen binnen JenV, het Rijk en de maatschappij. Justid kan als agentschap bedrijfsmatiger en doelmatiger de dienstverlening aan haar opdrachtgevers verzorgen. Met name het voeren van een administratie op basis van het baten-lastenstelsel is ondersteunend aan deze doelstelling. Ook het meerjareninvesteringsplan voor de noodzakelijke investeringen in hard- en software en het hierbij horende applicatie life cycle management kunnen beter uitgevoerd worden met gebruik van een administratie op basis van het baten-lastenstelsel.

Instellingsvoorwaarden

De Regeling agentschappen stelt de volgende eisen aan de instelling van een nieuw baten-lasten agentschap:

  • een verwachte omzet of verwachte ontvangsten heeft van meer dan € 50 miljoen op jaarbasis;

  • een resultaatgericht sturingsmodel heeft;

  • doelmatiger gaat werken dan als een regulier dienstonderdeel van het betrokken ministerie en aangeeft hoe het dienstonderdeel als agentschap de doelmatigheid tenminste gedurende de vijf daarna volgende jaren verder zal ontwikkelen;

  • een zodanig verband kan leggen tussen uitgaven, kosten en prestaties, dat bekostiging op basis van prestaties mogelijk is;

  • een voldoende kwaliteitsniveau van de financiële functie en het financieel beheer kan waarborgen;

  • de afschrijvingskosten meer dan 5% van de totale lasten.

Het Ministerie van Financiën heeft op 11 mei jongstleden geconstateerd dat Justid in opzet in voldoende mate aan de eisen voldoet2.

Justitiële IT organisatie

De nieuw te vormen organisatie JIO maakt nu nog onderdeel uit van de DJI en levert in toenemende mate dienstverlening aan andere organisaties van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, waaronder de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), de Raad voor de Kinderbescherming en de dienst Justis. Door JIO als zelfstandig onderdeel binnen het ministerie te positioneren kan zij de JenV onderdelen beter bedienen en de door hen gewenste specifieke dienstverlening leveren. Als zelfstandig agentschap wordt de toekomstbestendigheid van JIO versterkt en stelt dit het JIO beter in staat om goed te kunnen inspringen op de ontwikkelingen binnen JenV, het Rijk en de maatschappij. Uw Kamer wordt over het vervolg op termijn nader geïnformeerd.

Tot slot

Ik heb het volste vertrouwen dat Justid als agentschap op verantwoorde wijze doelmatig en effectief zal functioneren. Ik verzoek Uw Tweede Kamer daarom in te stemmen met het voornemen Justid de status van baten-lastenagentschap te verlenen.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus