Kamerstuk 35570-VI-117

Aanslag Peter R. de Vries in Amsterdam

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 7 juli 2021
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VI-117.html
ID: 35570-VI-117

Nr. 117 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juli 2021

Op 6 juli 2021 werd Nederland opgeschrikt door het bericht dat misdaadjournalist Peter R. de Vries op brute wijze en op klaarlichte dag in Amsterdam is neergeschoten. De heer De Vries strijdt al zijn hele leven voor rechtvaardigheid, maar op dit moment moet hij vechten voor zijn eigen leven. Mijn medeleven gaat uit naar zijn familie en dierbaren. Samen met hen heb ik de vurige hoop op herstel van de heer De Vries.

Uiteraard heeft het strafrechtelijk onderzoek naar deze laffe daad de hoogste prioriteit voor OM en politie. Ik begrijp dat veel mensen deze aanslag zien als een volgende aanslag op de rechtsstaat en het vrije woord. Ik deel deze gevoelens, en tegelijkertijd is het zaak om zorgvuldig en trefzeker onderzoek te doen naar de omstandigheden van deze ingrijpende gebeurtenis.

Vanzelfsprekend is onmiddellijk een strafrechtelijk onderzoek gestart. De driehoek van Amsterdam heeft in de persconferentie van gisteravond bekend gemaakt dat drie verdachten zijn aangehouden. Het OM heeft mij vandaag laten weten dat twee verdachten in volledige beperkingen zitten en vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De derde persoon, die in Amsterdam werd aangehouden, is geen verdachte meer in dit onderzoek. Aangezien het onderzoek nog loopt, kan ik – zoals bij uw Kamer bekend – op dit moment geen nadere mededelingen doen.

Ik kan niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek, maar deze verschrikkelijke daad raakt aan het fundament van onze rechtsstaat en onze vrije samenleving. Dit is een enorme klap, en raakt de beroepsgroep van journalisten in het bijzonder. Ik heb vandaag en gisteren veelvuldig contact gehad met verschillende collega (misdaad)journalisten en samen met collega Minister Slob gesproken met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Met mijn collega Minister Dekker voor Rechtsbescherming heb ik vandaag tevens gesprekken gevoerd met de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak. Zoals u begrijpt zijn het verdriet, de verontwaardiging en de woede hier groot. In de verschillende gesprekken is gesproken over de veiligheid en weerbaarheid van betrokkenen. Hierover voeren de betreffende collega’s en beroepsverenigingen met regelmaat constructieve gesprekken. Dit ondersteunt mijn departement financieel als onderdeel van het brede offensief tegen ondermijnende criminaliteit. De laffe aanslag op de heer De Vries is ook als zeer schokkend ervaren voor degenen die kort daarvoor met hem een uitzending verzorgden. Samen met de burgemeester van Amsterdam breng ik vanavond een bezoek aan de redactie en medewerkers van RTL Boulevard, om hun onze steun te betuigen.

Het is zaak om zorgvuldig en adequaat onderzoek te doen naar de omstandigheden van deze uitermate schokkende gebeurtenis. In afwachting van deze conclusies, zijn beveiligingsmaatregelen geïntensiveerd. Zoals ik uw Kamer eerder informeerde1, wordt het stelsel bewaken en beveiligen geconfronteerd met zaken die complexer, langduriger en extremer in omvang en zwaarte zijn geworden. Excessief geweld tegen onder meer ambtsdragers, advocaten en journalisten binnen onze democratische rechtstaat is geen taboe meer. Momenteel vindt de eerste tranche van capaciteitsuitbreiding van zowel materiaal als personeel plaats voor alle procesonderdelen van het stelsel. Daarnaast is het advies van de Commissie, die aanbevelingen doet om het stelsel toekomstbestendig in te richten2, in de afrondende fase en wordt voorzien uiterlijk 1 oktober 2021. Over de uitkomsten en de vervolgstappen informeer ik uw Kamer, wanneer het advies is afgerond.

Ik houd uw Kamer waar mogelijk en voor zover het belang van het strafrechtelijk onderzoek dat toelaat op de hoogte.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus