Kamerstuk 35570-VI-100

Reactie op de motie van het lid Sjoerdsma c.s. over de Rijksrecherche inschakelen om het mogelijke lek uit het Poch-onderzoek te onderzoeken (Kamerstuk 21501-02-2283

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 1 maart 2021
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VI-100.html
ID: 35570-VI-100

Nr. 100 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 maart 2021

Op 25 februari jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 59, Stemmingen) heeft uw Kamer een motie1 aangenomen, welke is ingediend naar aanleiding van mijn antwoorden op schriftelijke Kamervragen van de leden Sjoerdsma (D66), Van Nispen (SP), Van Ojik (GroenLinks), Kuiken (PvdA), Markuszower (PVV) en Voordewind (ChristenUnie) over een vermeende poging om een strafzaak te beïnvloeden.2 In de motie wordt de regering verzocht de Rijksrecherche in te schakelen om het mogelijke lek uit het Julio Poch-onderzoek en de mogelijke poging tot beïnvloeding te laten onderzoeken. Daarnaast wordt de regering onder verwijzing naar artikel 68 Grondwet verzocht de Argentijnse rechtshulpverzoeken in de zaak Julio Poch, alle correspondentie over deze rechtshulpverzoeken en alle reisverslagen van de CIE inzake het dossier Poch (Bijlage bij Kamerstuk 35 570 VI, nr. 97) voor 1 maart 2021 naar de Kamer te sturen. In deze brief zal ik reageren op deze motie.

Zoals ik ook in mijn eerdergenoemde antwoorden op schriftelijke Kamervragen heb aangegeven, is het aan de Coördinatiecommissie Rijksrecherche (CCR) om te beslissen of in een bepaald geval een onderzoek door de Rijksrecherche zal worden gestart. In de CCR zitten, onder voorzitterschap van een lid van het College van procureurs-generaal, onder meer de directeur van de Rijksrecherche en de coördinerend officier van justitie Rijksrecherche. Als Minister van Justitie en Veiligheid speel ik daarin geen rol.

Met betrekking tot de door uw Kamer gevraagde stukken, kan ik u melden dat ik op dit moment met de Commissie in gesprek ben om tot een ordentelijke overdracht van het archief van de Commissie te komen. Zoals ook terug te lezen is in het rapport van de Commissie, bestaat het archief van de Commissie uit tienduizenden brondocumenten.

Zodra het archief is overgedragen aan mijn departement, zullen deze documenten worden doorgenomen om te beoordelen welke documenten op grond van artikel 68 Grondwet aan uw Kamer kunnen worden verstrekt. Mijn uitgangspunt daarbij is dat deze verstrekking zo spoedig mogelijk zal plaatsvinden.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus