Gepubliceerd: 11 december 2020
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-IX-39.html
ID: 35570-IX-39

Nr. 39 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 december 2020

Het doet mij genoegen uw Kamer de Outlook 2021 aan te bieden, het jaarbericht van het Agentschap van de Generale Thesaurie van het Ministerie van Financiën1.

De Outlook is de jaarlijkse Engelstalige publicatie van het Agentschap, waarin informatie is opgenomen voor (potentiële) investeerders, Primary Dealer-banken en andere geïnteresseerde partijen over de Nederlandse staatsschuldfinanciering. Naast een terugblik op de financiering van de staatsschuld in 2020, bevat de Outlook 2021 een beschrijving van de geschatte omvang en de totstandkoming van de financieringsbehoefte van de Nederlandse Staat voor 2021 en een overzicht van de manier waarop het Agentschap van plan is deze in te vullen. Verder wordt in de Outlook 2021 onder andere de selectie van Primary Dealers bekendgemaakt. Dit zijn de banken die voor 2021 zijn aangesteld voor de afname, promotie en distributie van Nederlandse staatsleningen.

Uitvoering financieringsplan 2020

Het jaar 2020 is een bewogen jaar geweest, ook voor het Agentschap. In de Outlook 20202 werd nog uitgegaan van een geschatte financieringsbehoefte in 2020 van 42 miljard euro. Toen de coronapandemie in maart ook ons land bereikte en vergaande maatregelen nodig waren om burgers en bedrijven te ondersteunen, had dit aanzienlijke gevolgen voor de financieringsbehoefte van de Nederlandse Staat.

Gedurende het jaar is er meerdere keren gecommuniceerd over de veranderingen in de financieringsbehoefte als gevolg van de coronacrisis. In mijn brief van 20 maart3 heb ik u geïnformeerd toen rekening te houden met een extra financieringsbehoefte van ongeveer 45–65 miljard euro in de daaropvolgende drie maanden. Naar aanleiding van de Voorjaarsnota4 is de financieringsbehoefte vervolgens bijgesteld naar 135,8 miljard euro.

Doordat de economie zich in de zomer en het begin van de herfst positiever dan verwacht had ontwikkeld, is de financieringsbehoefte met de Miljoenennota 20215 naar beneden bijgesteld tot 110,7 miljard euro. In lijn met de Najaarsnota6 die ik op 30 november aan uw Kamer heb aangeboden, zal de uiteindelijke financieringsbehoefte over 2020 naar verwachting lager uitvallen dan deze 110,7 miljard euro.

Financieringsbehoefte 2021

Voor 2021 wordt de financieringsbehoefte geraamd op 95,6 miljard euro, waarbij de ontwikkeling van de coronapandemie voor onzekerheid blijft zorgen in de raming. De financieringsbehoefte bestaat zoals gewoonlijk voor het grootste deel uit herfinanciering van bestaande schuld die in 2021 afloopt, te weten 16,5 miljard euro op de kapitaalmarkt en 41,1 miljard euro op de geldmarkt (netto). Het geraamde begrotingstekort van 37,9 miljard euro voor volgend jaar verhoogt de financieringsbehoefte verder.

Invulling financieringsbehoefte 2021

Het Agentschap is voornemens de financieringsbehoefte in 2021 te financieren door een beroep te doen op de kapitaalmarkt van 50 miljard euro (nominaal), op de volgende manier:

  • 1) Een nieuwe 8-jaars staatsobligatie voor minimaal 10 miljard euro;

  • 2) Een nieuwe 10-jaars staatsobligatie voor minimaal 12 miljard euro;

  • 3) Een nieuwe 15-jaars staatsobligatie voor minimaal 6 miljard euro;

  • 4) Heropening van de 7-jaars staatsobligatie met looptijd tot 15 januari 2027, die dit jaar is uitgegeven, voor ongeveer 2 miljard euro;

  • 5) Heropening van de groene staatsobligatie met looptijd tot 15 januari 2040, die vorig jaar is gelanceerd, voor ongeveer 2 miljard euro;

  • 6) Tenminste twee heropeningen van de 30-jaars staatsobligatie met een looptijd tot 15 januari 2052, die dit jaar is uitgegeven, voor ongeveer 3 miljard euro;

  • 7) Een substantieel gedeelte van het beroep op de kapitaalmarkt, ongeveer 15 miljard euro, is nader in te vullen. Het Agentschap heeft de mogelijkheid om bestaande leningen te heropenen of meer uit te geven in de nieuwe staatsobligaties. Hiermee behoudt het Agentschap enige flexibiliteit om in te spelen op de vraag van investeerders gedurende het jaar.

De resterende financieringsbehoefte zal worden ingevuld op de geldmarkt, voornamelijk met Dutch Treasury Certificates en indien nodig met nog flexibeler schuldpapier zoals Commercial Paper. Zoals gebruikelijk zullen onvoorziene veranderingen in de financieringsbehoefte gedurende het jaar, bijvoorbeeld als gevolg van mee- of tegenvallers in de begroting, in eerste instantie worden opgevangen door de uitgifte op de geldmarkt aan te passen. Mocht de financieringsbehoefte significant stijgen of dalen, dan kan het Agentschap besluiten het beroep op de kapitaalmarkt te verhogen of verlagen.

Met deze invulling van de financieringsbehoefte zet het Agentschap in op een geleidelijke verlenging van de gemiddelde looptijd richting de 8 jaar, wat in overeenstemming is met het beleidskader financiering staatsschuld7 dat dit jaar in werking is getreden. Ook het renterisicobedrag – het gedeelte van de staatsschuld waarvoor de rente binnen 12 maanden opnieuw moet worden vastgesteld – blijft hiermee in 2021 onder het plafond van 30% zoals ik dat in voornoemd beleidskader heb opgenomen.

Meer details over de financiering van de staatsschuld vindt u in de Outlook 2021 in de bijlage. U kunt deze ook raadplegen op de website van het Agentschap, www.dsta.nl.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra