Kamerstuk 35570-IX-31

Reactie op verzoek commissie om position paper over de institutionele verhoudingen met NLFI

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 11 november 2020
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-IX-31.html
ID: 35570-IX-31

Nr. 31 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 november 2020

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Financiën van 2 juli jl. is besloten het bestuur van NLFI uit te nodigen voor een openbaar gesprek, voorafgegaan door een informeel gesprek met de leden Slootweg (CDA) en Sneller (D66), die door de commissie tot rapporteur op dit onderwerp zijn benoemd. Ik heb een afschrift van deze uitnodiging ontvangen.

Op 26 oktober 2020 heeft de vaste commissie voor Financiën mij verzocht om een position paper te laten indienen, gericht op de institutionele verhoudingen, met een bespiegeling op de relatie tussen NLFI en de Minister enerzijds en het vraagstuk van de informatievoorziening aan de Kamer anderzijds. Dit verzoek om een position paper heb ik doorgeleid naar NLFI. Als bijlage bij deze brief treft u de gevraagde position paper van NLFI aan1.

In het kader van het verzoek van de commissie zou ik graag voor de passage over de informatievoorziening en verantwoording aan de Tweede Kamer (pagina 9) in het bijzonder aandacht willen vragen. Het feit dat ik het aanspreekpunt ben voor het parlement is overeenkomstig de Nederlandse staatsrechtelijke verhoudingen, zoals nader uiteengezet in de memorie van toelichting bij de wet stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen2. Hierbij legt NLFI verantwoording af aan de Minister van Financiën en de Minister van Financiën aan het parlement.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra