Kamerstuk 35570-A-58

Stand van zaken werkzaamheden aan project verruiming Sluiscomplex

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 26 mei 2021
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-A-58.html
ID: 35570-A-58

Nr. 58 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 mei 2021

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van 12 mei is gesproken over de werkzaamheden aan de sluis bij Kornwerderzand. De commissie heeft mij gevraagd om uiterlijk één week voor het commissiedebat Maritiem van 2 juni uw Kamer te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de werkzaamheden. Hierbij doe ik u het antwoord toekomen.

Ik heb met de provincie Fryslân op 24 juni 2020 een bestuursovereenkomst gesloten voor de realisatie van het project. Onderdeel van die afspraak is dat de provincie Fryslân verantwoordelijk is voor de aanbesteding en uitvoering van het project. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt de rijksbijdrage voor de aanleg beschikbaar aan de provincie Fryslân en zal toetsen of aan de nationale vereisten (zoals verkeersveiligheid, eisen voor bediening en besturing, waterveiligheid etc.) wordt voldaan. Ook is afgesproken dat de risico’s voor het project bij de provincie Fryslân liggen. Dit is conform de motie van het lid Hoogland c.s., waarin aangegeven wordt dat het Rijk niet garant mag staan voor de onzekerheden en risico’s (Kamerstuk 34 550 A, nr. 40). Ik heb uw Kamer op 24 juni 2020 over deze afspraken geïnformeerd en daarbij ook aangegeven dat de uitvoering – door de provincie Fryslân – gefaseerd zal plaatsvinden (Kamerstuk 35 300 A, nr. 113).

Na het afsluiten van de bestuursovereenkomst wordt er door de provincie voortvarend gewerkt aan het project. Sinds 1 november 2020 is er een uitvoeringsorganisatie voor het totale project Kornwerderzand. De projectorganisatie is op volle sterkte en momenteel zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de start van de realisatie in volle gang. Er wordt o.a. gewerkt aan de contractvoorbereidingen en uitvoering van de diverse projectonderdelen. Zo zijn binnenkort de schetsontwerpen van de bruggen en sluizen beschikbaar en gaan die besproken worden met experts binnen Rijkswaterstaat. En ook lopen er gesprekken tussen Rijkswaterstaat en de provincie Fryslân over de realisatie van de vaargeulen. Verder is er door de uitvoeringsorganisatie al een start gemaakt met het opstellen van een strategisch communicatieplan voor het project en wordt binnenkort een uitvraag in de markt gezet voor een projectarchitect. Daarnaast vinden er overleggen plaats tussen de provincie Fryslân met partijen – waaronder Rijkwaterstaat – over projecten waar het een raakvlak mee heeft; zoals het project Versterking Afsluitdijk en de vismigratierivier. Het doel van deze gesprekken is om de risico’s en ook kansen te identificeren voor de verschillende projecten.

Ook wil ik uw Kamer informeren over de stand van zaken over de bijdrage van marktpartijen van 26,5 mln. aan dit project. Vorig jaar heb ik uw Kamer naar aanleiding van mijn overleg met betrokken marktpartijen en regionale bestuurders geïnformeerd over de voorgenomen wijze waarop marktpartijen hun bijdrage aan het project konden leveren, nadat gezamenlijk was vastgesteld dat verschillende voorgestelde oplossingen niet haalbaar waren gebleken (Kamerstuk 35 300 A, nrs. 84 en 88). De afgelopen tijd is door de regionale overheden en betrokken marktpartijen gekeken of er binnen de Omgevingswet en de Havenverordening mogelijkheden zijn om bij marktpartijen – met behoud van het door betrokken marktpartijen gewenste level playing field – 26,5 mln. te kunnen innen. Uit de bevindingen blijkt dat de onderzochte opties niet de gewenste oplossing bieden. Zo kennen de Omgevingswet en de regionale Havenverordeningen o.a. geen kader om afdrachten aan het project mogelijk te maken die gekoppeld zijn aan omzet van marktpartijen, wat wel door betrokken marktpartijen beoogd wordt. De provincie Fryslân en betrokken marktpartijen werken daarom aan nieuwe mogelijkheden. Het ministerie ondersteunt waar nodig en zal uw Kamer informeren over de uitkomst.

Kortom; de werkzaamheden aan het project zijn in volle gang. Indien ontwikkelingen aan het project bij Kornwerderzand en/of het raakvlak van dit project met het project vernieuwing Afsluitdijk daar aanleiding toe geven, zal ik uw Kamer daar opnieuw over informeren.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga