Kamerstuk 35570-A-38

Advies onafhankelijke Adviescommissie Oeververbindingen Rijkswateren Amsterdam

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 26 juni 2020
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-A-38.html
ID: 35570-A-38

Nr. 38 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 juni 2020

Hierbij bied ik u het advies «Genereus verbonden, een concept-inrichtingsplan voor het IJ in Amsterdam als robuust en toekomstvast waterkruispunt» aan1 van de onafhankelijke Adviescommissie Oeververbindingen Rijkswateren Amsterdam.

Deze adviescommissie is vorig jaar ingesteld om het Ministerie van IenW en de gemeente Amsterdam te adviseren waar en hoe de oevers van het IJ en een deel van het Amsterdam-Rijnkanaal het beste voor fietsers en voetgangers verbonden kunnen worden.

Op 6 december jl. heb ik u het visiedocument «Genereus verbonden, naar een grootstedelijke samenhang», doen toekomen (Kamerstuk 35 300 A, nr. 67). Hierin heeft de commissie de eerste contouren van het advies geschetst.

Het nu voorliggend doorwrochte eindadvies van de commissie heeft de vorm van een concept-inrichtingsplan voor het IJ. Een nu gezamenlijk met Amsterdam te ontwikkelen definitief inrichtingsplan moet de komende decennia de basis bieden om in samenhang zowel de publieke belangen op het land, als op het water te borgen.

Dit traject heeft inzichten opgeleverd over de mogelijkheden tot inpassing van de oeververbindingen over het IJ en Amsterdam-Rijnkanaal. In de afgelopen periode heeft de samenwerking tot het beter begrip van elkaars belangen en doelstellingen geleid. Het gaat om een verbonden stad in samenhang met een vlotte en nautisch veilige vaarweg.

Ik zal het advies goed bestuderen. Daarna zal ik met de gemeente Amsterdam onderzoeken welke vervolgstappen we kunnen nemen. In het najaar verwacht ik op basis van dit advies met de gemeente Amsterdam bestuurlijk afspraken over een definitief inrichtingsplan voor het IJ te kunnen maken.

Na het zomerreces ontvangt u een uitnodiging van commissievoorzitter Alexander D’Hooghe voor een informatieve sessie met de adviescommissie.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga