Kamerstuk 35554-25

Nader gewijzigd amendement van het lid Westerveld c.s. t.v.v. nr. 24 over het instellen van een ombudsman voor de publieke omroep

Dossier: Wijziging van de Mediawet 2008 met het oog op de versterking van het toekomstperspectief van de publieke omroep


86,0 %
14,0 %

Krol

SGP

PvdA

FVD

Van Kooten-Arissen

D66

50PLUS

PvdD

VVD

SP

Van Haga

DENK

PVV

CU

CDA

GL


Nr. 25 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 24

Ontvangen 10 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Na artikel 2.14 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2.14a

  • 1. De raad van bestuur benoemt, op voordracht van het college van omroepen, een ombudsman voor de publieke omroep voor een periode van drie jaar. Herbenoeming is mogelijk.

  • 2. De raad van bestuur kan de ombudsman tussentijds ontslaan indien deze, ondanks een voorafgaande waarschuwing van het college van omroepen, naar het oordeel van dit college structureel in gebreke blijft.

  • 3. De raad van bestuur kan voorzien in tijdelijke vervanging van de ombudsman indien deze wegens ziekte of verlof langdurig niet in staat is zijn functie te vervullen.

  • 4. De ombudsman heeft geen financiële of andere belangen bij bedrijven of instellingen en vervult geen nevenfuncties waardoor een goede vervulling van de functie of de handhaving van de onafhankelijkheid van de ombudsman of van het vertrouwen daarin in het geding kan zijn.

  • 5. De ombudsman beoordeelt na een klacht of uit eigen beweging het journalistieke handelen van de landelijke publieke media-instellingen bij de verzorging van media-aanbod op het gebied van nieuws, informatie en educatie. Dit oordeel is niet bindend en de ombudsman kan geen rectificatie afdwingen.

Toelichting

De indieners constateren dat vanwege motie Elias een ombudsfunctionaris is aangesteld om omroepen en de NPO van gevraagd en ongevraagd advies te dienen. Dit amendement geeft deze ombudsfunctionaris ook een wettelijke borging en taakomschrijving.

Westerveld Kwint Van den Hul