Kamerstuk 35528-8

Amendement van het lid Van Wijngaarden over dat particuliere beveiligers onder de reikwijdte van het taakstrafverbod vallen

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met het beperken van de mogelijkheden om een taakstraf op te leggen bij geweld tegen personen met een publieke taak (Wet uitbreiding taakstrafverbod)

Gepubliceerd: 25 januari 2021
Indiener(s): Jeroen van Wijngaarden (VVD)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35528-8.html
ID: 35528-8

36,9 %
63,1 %

VVD

CU

50PLUS

PvdD

D66

SP

GL

Van Kooten-Arissen

PVV

DENK

SGP

CDA

PvdA

Krol

FVD


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID VAN WIJNGAARDEN

Ontvangen 25 januari 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt voor de punt aan het slot van onderdeel c ingevoegd «alsmede tegen personen die overeenkomstig de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus zijn belast met beveiligingswerkzaamheden».

Toelichting

Nederland kent circa 30.000 particuliere beveiligers. Zij controleren bijvoorbeeld op drugs, alcoholmisbruik en winkeldiefstal, maar houden ook orde bij evenementen of bij de afdeling burgerzaken en in de Tweede Kamer. Zij zijn onmisbaar voor het bewaken van veiligheid en orde. Particuliere beveiligers kunnen, net als andere functionarissen die zijn belast met een publieke taak, slachtoffer worden van agressie en geweld. Mensen die dat geweld en die agressie tegen hen gebruiken of dat pogen mogen niet weg komen met een taakstraf.

Het amendement voegt dan ook toe de beveiligers die, anders dan in de uitoefening van een publieke taak, met geweld in aanraking komen. In de memorie van toelichting zijn beveiligers reeds expliciet genoemd (als onderdeel) van de restcategorie «of tegen een andere persoon», maar uit de redactie van het voorgestelde onderdeel c blijkt dat het daarbij moet gaan om beveiligers die een publieke taak uitoefenen (Kamerstukken II 2019/20, 35 528, nr. 3, p. 12). De verwijzing naar de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus verduidelijkt dat het wetsvoorstel zich eveneens uitstrekt over beveiligers die beveiligingswerkzaamheden uitvoeren, anders dan ter uitvoering van een wettelijke taak, of in de uitoefening van een beroep dat aan een wettelijk voorschrift is onderworpen. Ook particuliere beveiligers komen zo onder de reikwijdte van het voorgestelde taakstrafverbod te vallen.

Van Wijngaarden