Kamerstuk 35526-43

Amendement van het lid Azarkan over het met terugwerkende kracht verlagen van geldboetes

Dossier: Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19)

Gepubliceerd: 8 oktober 2020
Indiener(s): Farid Azarkan (DENK)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35526-43.html
ID: 35526-43

30,7 %
69,3 %

GL

SGP

PvdD

DENK

PvdA

D66

VVD

CU

Van Haga

CDA

Krol

PVV

FVD

Van Kooten-Arissen

50PLUS

SP


Nr. 43 AMENDEMENT VAN HET LID AZARKAN

Ontvangen 8 oktober 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel VIIA wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt na de artikelaanduiding ingevoegd «boetes en».

2. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Geldboetes, opgelegd voor overtreding van artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht, voor zover het een overtreding betreft in verband met maatregelen genomen ter bestrijding van de epidemie van covid-19, of een directe dreiging daarvan, worden, voor zover zij een bedrag van vijfennegentig euro overstijgen, geacht voor het meerdere daarvan onverschuldigd betaald te zijn.

Toelichting

Dit amendement regelt dat coronaboetes die een bedrag van € 95 overstijgen, voor het deel waarmee zij dat bedrag overstijgen, als onverschuldigd betaald beschouwd worden. De betaler heeft dus recht heeft op teruggave van het teveel betaalde. Net als bij de aantekeningen in de justitiële documentatie wenst de indiener dat hierbij terugwerkende kracht wordt toegepast. Anders zou ook een ongelijke straf ontstaan voor precies dezelfde strafbare feiten voor en na de inwerkingtreding van deze wet. De indiener wijst er hierbij ook op dat het schrappen van de aantekeningen in de justitiële documentatie volgens de regering absoluut onmogelijk zou zijn, maar uiteindelijk wel degelijk mogelijk bleek. Door middel van wetgeving kunnen de rechtsgevolgen van een bepaald feit worden aangepast in het voordeel van de burger. De indiener wenst dat dit ook gebeurt met de hoogte van de coronaboetes.

Azarkan