Kamerstuk 35526-13

Amendement van het lid Van der Staaij over het waarborgen van de betrokkenheid van en verantwoording aan colleges en gemeenteraden

Dossier: Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19)

Gepubliceerd: 14 september 2020
Indiener(s): Kees van der Staaij (SGP)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35526-13.html
ID: 35526-13

Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ

Ontvangen 14 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, wordt het voorgestelde artikel 58t als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid wordt voor de punt aan het slot van de eerste volzin ingevoegd «, waarborgt de betrokkenheid van het college van burgemeester en wethouders en de raad bij dat bestuur en legt daarover zo vaak als college of raad dit wensen verantwoording af ».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. De in het vierde lid bedoelde verplichting tot waarborging van de betrokkenheid van en het afleggen van verantwoording aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad is van overeenkomstige toepassing op de voorzitter van de veiligheidsregio voor zover er op grond van artikel 58d bevoegdheden zijn overgedragen naar de voorzitter van de veiligheidsregio.

Toelichting

Democratische controle is niet alleen noodzakelijk op landelijk niveau. Ook plaatselijk moet de democratische controle plaats kunnen vinden. Dit amendement versterkt deze democratische controle. In afstemming tussen burgemeester en college en gemeenteraad wordt bepaald op welke wijze en hoe vaak dit plaats dient te vinden.

Het is mogelijk dat bepaalde bevoegdheden zijn overgedragen naar de voorzitter van de veiligheidsregio. Dit amendement regelt tevens dat de democratische controle ten aanzien van het gevoerde beleid zich ook uitstrekt ten aanzien van de uitoefening van de bevoegdheid van de voorzitter van de veiligheidsregio. Dit geldt niet alleen na afloop van de uitoefening van deze bevoegdheid, maar ook tijdens de uitoefening ervan, zeker als deze periode langer duurt dan gebruikelijk is bij noodverordeningen.

Van der Staaij