Kamerstuk 35526-12

Amendement van het lid Van Brenk over een bezoekrecht voor bewoners van zorglocaties

Dossier: Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19)

Gepubliceerd: 10 september 2020
Indiener(s): Corrie van Brenk (PvdA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35526-12.html
ID: 35526-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID VAN BRENK

Ontvangen 10 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58o, vierde lid, onder a, na «toegang van» ingevoegd «ten minste» en vervalt «van wie de behandelend arts verwacht dat deze op korte termijn zal overlijden».

Toelichting

De indiener wil met dit amendement bereiken dat een bewoner van een zorglocatie altijd bezoek van tenminste één naaste kan krijgen. Tijdens de eerste golf van Covid-19 hebben bewoners van zorglocaties maanden geen bezoek kunnen ontvangen. Dat heeft aantoonbaar negatieve gevolgen gehad voor de gezondheid van veel bewoners. 50PLUS wil met dit amendement voorkomen dat ouderen door eenzaamheid gezondheidsschade oplopen, omdat zij niemand van hun familie/naaste mogen zien. Doormiddel van dit amendement wordt voorkomen dat de in een zorglocatie verblijvende persoon geen enkel bezoek meer mag ontvangen op het moment dat de zorgaanbieder besluit een locatie af te sluiten. De bewoner van een zorglocatie moet altijd een beroep kunnen doen op zijn of haar bezoekrecht. Met dit amendement worden de rechten van de bewoners van zorglocaties verankerd. Namelijk het recht om familie of naaste te allen tijde te kunnen ontvangen.

Van Brenk