Gepubliceerd: 4 februari 2021
Indiener(s): Paul Smeulders (GL)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35517-24.html
ID: 35517-24
Wijzigingen: 35517-40

Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID SMEULDERS

Ontvangen 4 februari 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel W, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel 2 wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel e wordt de punt aan het slot van het voorgestelde onderdeel k vervangen door een puntkomma.

b. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • l. verbetering van de energetische prestatie, waaronder begrepen het opwekken van hernieuwbare energie, van voor permanent verblijf bedoelde te verhuren woongelegenheden.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 3. In het zesde lid wordt «j en k» vervangen door «j, k en l».

II

Artikel I, onderdeel Z, onder 5, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef «wordt een onderdeel» vervangen door «worden twee onderdelen».

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • k. verbetering van de energetische prestatie, waaronder begrepen het opwekken van hernieuwbare energie, van voor permanent verblijf bedoelde te verhuren woongelegenheden,.

Toelichting

Toegelaten instellingen, ook wel bekend als woningcorporaties, hebben een belangrijke rol bij het realiseren van voldoende betaalbare huurwoningen. Deze huurwoningen moeten naar het oordeel van de indiener ook zo duurzaam mogelijk worden gebouwd. Dit is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat de gebouwde omgeving zo min mogelijk CO2 uitstoot veroorzaakt – dit past binnen het beleid van de overheid om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen en om daarmee de klimaatdoelen te realiseren. Ook is het zo dat een duurzame woning de energielasten van huurders zo laag mogelijk maakt. Tenslotte is het ook in het belang van de toegelaten instellingen omdat hun woningvoorraad daarmee van goede kwaliteit blijft en financieel een hogere waarde vertegenwoordigd. Indiener is van mening dat het verduurzamen van de woningvoorraad een kerntaak van toegelaten instellingen is en dat het daarom goed is om dit naast de andere kerntaak wettelijk te verankeren.

Smeulders