Kamerstuk 35516-11

Amendement van het lid Koerhuis over het tijdelijk mogelijk maken om tijdelijke huurovereenkomsten eenmalig te verlengen

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en de Woningwet (tijdelijke huurkorting)

Gepubliceerd: 2 december 2020
Indiener(s): Daniel Koerhuis (VVD)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35516-11.html
ID: 35516-11

85,9 %
14,1 %

DENK

PVV

CDA

D66

GL

Van Kooten-Arissen

Krol

PvdD

SP

SGP

CU

VVD

50PLUS

PvdA

FVD


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID KOERHUIS

Ontvangen 2 december 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

  • 1. In afwijking van artikel 271, eerste lid, tweede, derde en vijfde zin, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek kan de duur van een huurovereenkomst als bedoeld in artikel 271, eerste lid, tweede zin, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek op schriftelijk verzoek van de huurder worden verlengd met een of meer maanden doch niet tot een later datum dan 1 juli 2021.

  • 2. Het verzoek wordt gedaan niet later dan een week nadat de verhuurder de huurder schriftelijk heeft geïnformeerd over de dag waarop de huur verstrijkt dan wel indien de verhuurder de huurder vóór de datum van inwerkingtreding van dit artikel schriftelijk heeft geïnformeerd over de dag waarop de huur verstrijkt, niet later dan een week na de datum van inwerkingtreding van dit artikel.

  • 3. Bij koninklijk besluit kan de toepassing van dit artikel worden verlengd tot 1 januari 2022.

  • 4. Indien uitvoering is gegeven aan het derde lid:

    • a. kunnen huurovereenkomsten die overeenkomstig het eerste lid zijn verlengd, nogmaals worden verlengd overeenkomstig het bepaalde in het eerste lid;

    • b. wordt in afwijking van het tweede lid, indien de verhuurder de huurder vóór 1 juli 2021 schriftelijk heeft geïnformeerd over de dag waarop de huur verstrijkt en die huur verstrijkt na 30 juni 2021, het in dat lid bedoelde verzoek gedaan vóór 9 juli 2021.

Toelichting

Met dit amendement wordt het weer tijdelijk mogelijk om tijdelijke huurovereenkomsten eenmalig te verlengen tot uiterlijk 1 juli 2021. Afgelopen jaar is de Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten in werking getreden, maar hier kan thans geen beroep meer op worden gedaan. Gezien de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus, zoals de beperkende maatregelen en de mogelijke kans op verspreiding van het virus kunnen huurder en verhuurder het nog steeds wenselijk vinden om een tijdelijke huurovereenkomst tijdelijk te verlengen. Evenals in het voorjaar is het niet gewenst dat mensen zonder woning komen te zitten omdat hun tijdelijke huurovereenkomst afloopt. De Minister heeft met de verhuurders op 16 oktober jl. een statement afgesproken over huisuitzettingen tijdens de tweede coronagolf. Waar mogelijk zetten verhuurders zich er voor in om huisuitzettingen te voorkomen. Van huurders wordt verwacht dat zij eveneens actief naar oplossingen moeten zoeken als er sprake is van een inkomensdaling. Binnen de gemaakte afspraken past het dat partijen samen de mogelijkheid krijgen om tijdelijke huurcontracten tijdelijk te verlengen, zodat de huurder de woning langere tijd kan huren.

Koerhuis