Kamerstuk 35515-22

Toezegging gedaan tijdens de tweede termijn van de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg van 16 maart 2023, om een reactie van de IGJ en de NZa inzake het amendement van de leden Hijink en Mohandis over betrokkenheid van de IGJ (Kamerstuk 35515-20)

Dossier: Bepalingen over gegevensuitwisseling ter bevordering van samenwerking binnen het zorgdomein en van doelmatige en rechtmatige zorg, maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp (Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg)

Gepubliceerd: 30 maart 2023
Indiener(s): Conny Helder (minister zonder portefeuille volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: jongeren zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35515-22.html
ID: 35515-22

Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2023

Tijdens de tweede termijn inzake het wetsvoorstel bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz) op 16 maart 2023 (Handelingen II 2022/23, nr. 62, Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Kamerstuk 35 515)) heb ik toegezegd de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te vragen schriftelijk hun zienswijze te geven op het amendement van de leden Hijink en Mohandis1 en daarbij in te gaan op wat ze nodig zouden hebben om de voorgestelde toets uit te voeren.

Bijgevoegd treft u de ontvangen reactie van de IGJ en de NZa. Zij achten een dergelijke toets vooraf onwenselijk en onuitvoerbaar. Wel kan de NZa in haar thematisch toezicht op de ziektekostenverzekeraars een steekproefsgewijze controle achteraf opnemen. Voor het overige onderschrijven zij het belang van het delen van signalen bij instanties als de IGJ en NZa en geven aan dat dit in de praktijk al in een eerder stadium gebeurt.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder