Kamerstuk 35496-22

Amendement van het lid Maatoug c.s. ter vervanging van nr. 19 over een uitbreiding van de schulden die in aanmerking worden genomen als regulier voordeel

Dossier: Wijziging van de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Invorderingswet 1990 ter bestrijding van belastinguitstel en –afstel als gevolg van excessief lenen bij een eigen vennootschap (Wet excessief lenen bij eigen vennootschap)

Gepubliceerd: 7 september 2022
Indiener(s): Henk Nijboer (PvdA), Senna Maatoug (GL), Tom van der Lee (GL)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35496-22.html
ID: 35496-22

38,0 %
62,0 %

SP

CU

BIJ1

Groep Van Haga

VVD

JA21

PVV

PvdA

CDA

SGP

Volt

FVD

GL

Fractie Den Haan

BBB

D66

Omtzigt

DENK

PvdD


Nr. 22 AMENDEMENT VAN HET LID MAATOUG C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 191

Ontvangen 7 september 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, onder 3, wordt in het voorgestelde onderdeel f na «een aanmerkelijk belang heeft» ingevoegd «of bij schuldeisers ten gunste waarvan de aandelen of winstbewijzen van die vennootschappen rechtens dan wel in feite direct of indirect als onderpand dienen».

Toelichting

Met dit amendement wordt in de tekst tot uitdrukking gebracht dat schulden die de belastingplichtige heeft bij schuldeisers ten gunste waarvan de aandelen of winstbewijzen van de vennootschappen waarin de belastingplichtige een aanmerkelijk belang heeft rechtens dan wel in feite direct of indirect als onderpand dienen, eveneens in aanmerking worden genomen. Hiermee wordt voorkomen dat derdenleningen met aandelen in de eigen vennootschap als onderpand gebruikt kunnen worden om de belastingheffing zoals voorgesteld in het wetsvoorstel Excessief lenen bij eigen vennootschap te ontwijken.

Maatoug Van der Lee Nijboer