Kamerstuk 35476-11

Amendement van het lid Van Ojik c.s. t.v.v. nr. 7 over het vervallen van de wet met ingang van 1 april 2021

Dossier: Tijdelijke wet tot opschorting van regels omtrent dwangsommen en het instellen van beroep bij niet tijdig beslissen op een asielaanvraag (Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND)


32,7 %
67,3 %

FVD

PVV

50PLUS

GL

CU

DENK

PvdA

VVD

SP

D66

Van Haga

PvdD

CDA

SGP


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID VAN OJIK C.S. TER VERVANGING VAN NR. 71

Ontvangen 24 juni 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt de aanduiding «1.» en wordt «een jaar na inwerkingtreding ervan» vervangen door «met ingang van 1 april 2021».

2. Het tweede lid vervalt.

II

Artikel 5 vervalt.

Toelichting

Het wetsvoorstel regelt dat de tijdelijke wet blijft gelden indien binnen een jaar na inwerkingtreding een voorstel voor een permanente regeling bij de Kamer is ingediend. Gelet op de mogelijkheden die de regering heeft om gedurende de behandeling te vertragen, is een dergelijke regeling wat de indieners betreft inherent ondemocratisch en onwenselijk. De indieners achten het de verantwoordelijkheid van de regering om tijdig een permanente wet behandeld te krijgen indien zij een nieuwe wet wenselijk acht. Zeker wanneer het de opschorting van fundamentele onderdelen van het bestuursrecht betreft die in het leven zijn geroepen om de positie van burgers ten opzichte van de overheid te versterken, achten de indieners het onwenselijk dat van een twijfelachtige constructie gebruik wordt gemaakt in de wetgeving. De indieners zijn bovendien met de Afdeling advisering van de Raad van State van oordeel dat nu de regering van oordeel is dat de problematiek van de doorlooptijden met ingang van 2021 opgelost zou moeten zijn, het in de rede ligt deze tijdelijke wet op die datum of kort daarna te laten vervallen. De Afdeling stelt als einddatum 1 april 2021 voor. Op deze datum zal de regering een jaar lang de tijd hebben gehad om de opgelopen achterstanden weg te werken.

Dit amendement regelt daarom dat de tijdelijke wet hoe dan ook op 1 april 2021 zal vervallen.

Van Ojik Jasper van Dijk Kuiken