Kamerstuk 35471-18

Gewijzigd amendement van de leden Van den Berg en Veldman ter vervanging van nr. 7 over een evaluatie na vijf jaar

Dossier: Regels inzake de organisatie, beschikbaarheid en kwaliteit van ambulancevoorzieningen (Wet ambulancezorgvoorzieningen)


100,0 %
0,0 %

CDA

FVD

D66

Van Haga

50PLUS

SGP

SP

CU

VVD

PvdD

PvdA

PVV

DENK

GL


Nr. 18 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DEN BERG EN VELDMAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 24 juni 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 31 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 31a

Onze Minister zendt binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van deze wet aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk, waarbij in het bijzonder aandacht wordt besteed aan het lerend vermogen en innovatie bij de Regionale Ambulancevoorzieningen.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de wet na vijf jaar wordt geëvalueerd. In deze evaluatie moet in ieder geval specifiek worden onderzocht of er voldoende lerend vermogen, benchmarking, onderlinge visitatie en innovatief vermogen bij de Regionale Ambulancevoorzieningen aanwezig is.

Met dit wetsvoorstel wordt aan de huidige aanbieders van ambulancezorg een aanwijzing voor onbepaalde tijd verleend, ten behoeve van de continuïteit. Dat biedt kansen voor de kwaliteit omdat er makkelijker voor de langere termijn geïnvesteerd kan worden. Het levert echter naar de mening van de indienster ook risico’s op. Een aanwijzing voor onbepaalde tijd kan betekenen dat er minder prikkels voor innovatie en een lerende cultuur zijn. Mede om die reden worden in de eerste jaren na inwerking treden van de Wet ambulancevoorzieningen stapsgewijs onder andere meer meetbare kwaliteitsnormen in ministeriële regelingen opgenomen. De indieners zijn van mening dat daarom over vijf jaar geëvalueerd moet worden of dit voldoende geleid heeft tot een ambulancesector waarin ingezet wordt op innovatie en een lerende cultuur.

Van den Berg Veldman